Preţul mediu al unui litru de benzină premium de tip E10 era luni de 2,008 euro în timp ce litrul de motorină avea un preţ mediu de 2,032 euro, a anunţat marţi Automobil Clubul German (ADAC).
Comparativ cu situaţia din urmă cu un an creşterile sunt uriaşe, având în vedere că în luna martie 2021 litru de motorină costa, în medie, 1,315 euro în Germania, în timp ce litru de benzină premium de tip Super E10 costa 1,454 euro.
Principalul factor care a stat la baza acestei creşteri a preţului combustibililor la pompă este invadarea Ucrainei de către Rusia.
Recorduri istorice şi în Spania, unde marţi s-a ajuns la 1,875 euro pentru un litru de benzină 98, valvre nemaiîntâlnită până acum.
Şi Marea Britanie se confruntă cu preţuri explozive, preţul unul litru apropiindu-se de asemenea de doi euro, aflându-se acum peste valoarea de 1,90. De asemenea, preţul carburanţilor a explodat în România, după cum reiese din datele analizate pe baza Monitorului Preţurilor la Carburanţi, aplicaţie lansată de Consiliul Concurenţei. Depăşirea marţi a pragului de 8 lei pe litru reprezintă un record pentru piaţa din România şi vine în contextul cererii mari de carburanţi şi al preţurilor ridicate la toate mărfurile pe plan mondial
Luni, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului, preţul de referinţă pentru Europa, a urcat, pentru scurt timp, până la 139 de dolari, după ce secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit de o posibilă interdicţie la importul de petrol rusesc.
Efectul de apreciere a fost majorat şi de întărirea dolarului în raport cu moneda euro, în condiţiile în care petrolul se tranzacţionează în dolari iar automobiliştii germani plătesc în euro. În plus, preţul la motorină este influenţat şi mai mult de cererea mare pentru combustibilii utilizaţi la încălzire, într-un moment în care importatorii îşi reduc importurile de motorină din Rusia.
Citeşte şi Rusia a început marea deconectare de la internetul global. Până vineri, toată ţara va fi decuplată