Nu doar în România au crescut exponențial tarifele pentru energia electrică. Roma și Dublin conduc topul scumpirilor, în Europa. În doar ultima lună, în capitala Italiei, tarifele la energie au crescut cu 30%, iar la irlandezi, cu 44%. De asemenea, la Viena se înregistrează facturi cu 24% mai scumpe.
La gaze, în ultima lună, prețurile au urcat cu 90%, la Roma, potrivit raportului transmis luni, de compania de consultanță energetică VaasaETT. Față de ultimul an, tarifele la gaze au crescut cu 170%. Acest lucru a fost cauzat de „creșterea preţurilor componentelor de energie și distribuție”, au declarat specialiștii. În acelaşi timp, creșteri de prețuri de 64% și 58% au fost înregistrate în Luxemburg, respectiv Lisabona.
Potrivit sursei citate, a anunţat că prețul mediu de vânzare cu amănuntul la gaze în UE și Marea Britanie, în octombrie 2022, a fost de aproximativ 18 euro cenți pe kilowatt pe oră, deci dublu față de prețul din aceeași lună a anului 2021.
Facturile la gaze au crescut cu 111% iar cele la electricitate cu 69%, potrivit şi cifrelor furnizate de Household Energy Price Index. Asta înseamnă că media este de 90%, adică aproape dublu, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cetățenii din Amsterdam au ajuns să plătească cel mai mult pentru gaze naturale, de două ori peste media europeană, urmați de cei din Copenhaga. Suma plătită de rezidenţii capitalei olandeze este de aproape 17 ori mai mare decât cea plătită de cei din Budapesta, cea mai ieftină capitală pentru gaze din Uniunea Europeană, datorită contractelor încheiate cu Rusia lui Vladimir Putin și a politicilor guvernamentale stricte.
În afara UE, analiza a constatat că locuitorii din Kiev plătesc cel mai puțin pentru gaz, de 19 ori mai puțin decât cei din Olanda, arată raportul citat de Fanatik.
În unele state din UE, prețurile la gaze au scăzut, grație intervenției guvernelor. Astfel, s-a consemnat o reducere de 55% a prețurilor la gaz în Atena. La rândul lor, Sofia, Tallinn, Madrid, Berlin și Riga au raportat scăderi ale prețului gazului cu 29%, 25%, 12%, 11%, respectiv, 5%. De asemenea, prețurile energiei electrice au scăzut în Riga (29%), Tallinn (22%), Oslo (10%), Madrid (9%), Helsinki (6%), Zagreb (3%) și Paris (2%).