Prețurile la energie și gaze, plafonate încă un an. Marcel Ciolacu: „Vom continua mecanismul de plafonare cel puțin până în primăvara lui 2025”/Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, în ședința de guvern, că prețurile la energie și gaze vor fi plafonate cel puțin până în primavara anului 2025.
Alina Costache
07 mart. 2024, 17:26
Prețurile la energie și gaze, plafonate încă un an. Marcel Ciolacu: „Vom continua mecanismul de plafonare cel puțin până în primăvara lui 2025”/Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori

500 de milioane vor fi alocate de Guvern pentru compensarea costurilor plafonării pentru clienții casnici, a anunțat premierul în ședința de Guvern.

Marcel Ciolacu anunță prelungirea plafonării prețurilor la curent și gaze cu încă un an

Continuăm să sprijinim capitalul românesc: prelungim și în acest an schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, cu toate componentele sale. În jur de 11.500 de firme românești vor beneficia de acest ajutor din partea statului, cu un buget de aproximativ 2,5 miliarde de euro. Sprijinul vine atât sub formă de granturi, cât și de garanție pentru credite, iar valorile maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost majorate!

Am văzut zilele acestea o intensă dezbatere europeană despre ce se va întâmpla cu gazele iarna viitoare. Vreau să fiu foarte clar: noi vom continua mecanismul de plafomare a prețurilor la energie și gaze cel puțin până în primăvara lui 2025!

Vom veni cu un reglaj la acest mecanism în perioada următoare, dar vreau ca atât populația, cât și companiile să aibă această garanție foarte clară că vor fi protejați! De altfel, azi alocăm 500 de milioane ca să compensăm costurile plafonării pentru clienții casnici.

În Educație, am două solicitări ferme către doamna ministru Deca. Prima: să continuați ancheta de la școala Nicolae Titulescu până la capăt și să vedem întregul lanț al vinovaților! Inclusiv cei din administrația de sector care au redus paza în școli, iar azi anunță că închid cu totul primăria! A doua: să preluați propunerile OCDE privind salarizarea pe bază de performanță în învățământ și să le discutați rapid cu sindicatele. Ca să aderăm la OCDE, obiectiv strategic al României, trebuie să îndeplinim această cerință legitimă. Și știu că toți părinții elevilor din România au aceeași așteptare de la sistemul de învățământ!”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Citeste si Premierul Ciolacu îi cere ministrului Educației să continue ancheta de la şcoala „Nicolae Titulescu”. Atac la primarul Clotilde Armand, care a tăiat cheltuielile cu paza la școli

Statul are datorii de sute de milioane de lei către furnizori

Datoriile statului către furnizorii de energie și gaze pentru plata compensărilor de preț în urma mecanismului de plafonare a prețurilor la energie și gaze erau la aproximativ 800 milioane de lei luna trecută.

Guvernul va aproba practic un Memorandum care prevede plata acestei sume solicitate de Ministerul Muncii.

Lipsa sumelor necesare în Fondul de Tranziție Energetică și procedurile administrative pentru realizarea deschiderilor de credite bugetare conduc inevitabil la depășiri ale termenelor de plată, generând nemulțumiri din partea furnizorilor. Astfel, la începutul anului 2024, sumele reprezentând 40% din solicitarea furnizorilor, precum și cele confirmate de ANRE, însumau 1.829.248 mii lei.

Având în vedere prevederile cuprinse în legea bugetară anuală și pentru asigurarea unei părți din sumele solicitate de furnizori, în luna februarie 2024 Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu avizul Ministerului Finanțelor a alocat și plătit furnizorilor, din bugetul aprobat, suma de 1.000.000 mii lei, menținându-se o restanță de aproximativ 800.000 mii lei, sumă care se va majora ținând cont de faptul că acest program se aplică, în continuare, până la 31 martie 2025” se arată în memorandum, potrivit Hotnews.

Ministerul Muncii solicită majorarea cu suma de 500 milioane de lei a creditelor de angajament și a creditelor bugetare pe trimestrul I 2024 aferente plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru clienții casnici și diminuarea cu aceeași sumă a trimestrului IV, din fondurile destinate plății beneficiilor de asistență socială.

Citeste si Marcel Ciolacu ia în calcul un referendum național pentru Roșia Montană: „Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”

 

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
S-a dat lege în România! Aceste produse nu se vor mai putea vinde din iulie 2024!
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Nuggets de pui, un deliciu acasă. Marele secret al crustei crocante
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi de la Bacalaureat
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a avut loc vineri noaptea în România: La ce adâncime s-a produs și ce magnitudine a avut
Capital.ro
Se schimbă BANII CASH. Decizia luată de Banca Centrală. Băncile se vor alătura
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Aurora boreală filmată de astronauții de pe Stația Spațială Internațională
MediaFlux
Schimbări MAJORE privind PERMISUL de CONDUCERE din ROMÂNIA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!