De exemplu, în Constanța prețurile imobilelor au scăzut peste 3%, față de luna precedentă, scăderi au fost înregistrare și în Iași și Brașov, în timp ce în București experții au observat o stagnare. Cu toate acestea, în Cluj prețurile sunt mai mari, chiar și cu 20%, față de luna septrembrie a anului trecut, potrivit imobiliare.ro.
Fondul Monetar Internațional estimează că prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în unele țări din cauza crizei.
În următorii ani, în țara noastră se vor înregistra scăderi de prețuri între 10 și 30%, anunță analistul economic, CFA România, Dragoș Cabat.
„Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință”, a declarat Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.
Experții îi sfătuiesc pe cei care vor să își cumpere o locuință cu ajutorul unui credit să mai aștepte pentru că în acestă perioadă dobânzile cresc.
De la 1 octombrie, IRCC – indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Astfel, pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Iar de la 1 ianuarie 2023, indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată.
Analiștii îi sfătuiesc pe cei care se hotărăsc, totuși, să își cumpere o casă în perioada aceasta, să își facă foarte bine calculele înainte.
Citește și ANAF vinde locuinţele sechestrate de la românii care n-au mai plătit ratele la „Prima Casă”