Preţurile materialelor de construcţii au sărit în aer.Patronatele din domeniu cer statului să intervină de urgenţă şi propun câteva măsuri care să prevină închiderea şantierelor.
Irinel Gheorghe, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţii din Construcţii (FPSC) susţine că materialele de construcţii s-au scumpit cu 60-80 la sută în februarie 2022, comparativ cu septembrie 2021.
Citeşte şi Se schimbă banii. Bancnotele nu vor mai fi folosite în următorii ani
„Astăzi suntem într-o situaţie fără precedent: dacă vorbim despre septembrie 2021 – februarie 2022, creşterile în medie ale preţurilor materialelor de construcţii sunt între 60-80%, nu sunt 20%, nu sunt 50%, ci sunt la acest nivel. Gândiţi-vă ce înseamnă aceste creşteri pe un flux al unor contracte de atribuire care încep cu studiu de fezabilitate şi se termină cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp”, a declarat Irinel Gheorghe într-o conferinţă de presă.
Vicepreşedintele FPSC spune că unul dintre factorii care au determinat creşterea preţurilor în construcţii este actuata criză a materiilor prime. De asemenea, majorarea preţurilor la energia electrică şi la gaze au contribuit la preţurile mari din construcţii.
Patronatele din construcţii cer Guvernului să intervină de urgenţă pentru ameliorarea situaţiei reale. Iinel Gheorghe consideră că autorităţile ar trebui să interzică exporturile de materialele de construcţii, subliniind că stocurile la materiale de construcţii sunt în prezent la niveluri mici.
„Identificăm şi câteva soluţii în acest context. Cred că este important ca statul să intervină în cel puţin două direcţii. N-am vrea să ne expunem unui risc, şi din punct de vedere al producătorilor materialelor de construcţii riscul ar fi anumite materiale să plece la export, pentru că sunt deja ţări în Uniunea Europeană în care programul PNRR funcţionează şi care au nevoie de materiale de construcţii.
Citeşte şi Au apărut primele roşii româneşti în piaţă. Preţurile sunt astronomice
O primă măsură cred că ar fi totuşi o blocare a exporturilor de materiale de construcţii din România.
O altă măsură ar fi identificarea unui proiect care să fie dezvoltat pe orizontală şi cred că proiectul de reabilitare termică a locuinţelor este un proiect interesant, care nu aduce doar efecte estetice, ci aduce nişte efecte sociale foarte importante, deoarece reduce consumul cu 35-40%”, a mai declarat Irinel Gheorghe în cadrul conferinţei de presă, potrivit capital.ro.