Prevenţie covid. Măştile sunt încă importante. Purtaţi mască şi salvaţi vieţi. Informaţii oficiale despre prevenţie covid

Valul al treilea de coronavirus a adus din nou presiune pe sistemul medical din toată lumea. Nu uitaţi că este nevoie de prevenţie covid! Google ne aminteşte de importanţa purtării măştilor printr-un doodle special.
Filip Stan
06 apr. 2021, 11:22
Prevenţie covid. Măştile sunt încă importante. Purtaţi mască şi salvaţi vieţi. Informaţii oficiale despre prevenţie covid

Prevenţie covid .Printr-un mesaj simplu precum ”Măştile sunt încă importante. Purtați mască şi salvați vieți”, Google ne aminteşte pe 6 aprilie care sunt regulile elementare pe care ar fi bine să lerespectăm  în această perioadă complicată pentru pandemia de coronavirus. Romaniatv.net vă reaminteşte de ce este încă important să purtăm mască.

Prevenţie covid. Pentru a preveni răspândirea bolii infecțioase COVID-19:

  • spălați-vă des pe mâini; folosiți săpun și apă sau dezinfectant de mâini pe bază de alcool;
    păstrați o distanță de siguranță între dvs. și persoanele care tușesc sau strănută;
    purtați mască atunci când nu este posibilă distanțarea fizică;
    Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura;
    când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă nasul și gura cu pliul cotului sau cu un șervețel;
    stați acasă dacă nu vă simțiți bine;
    dacă aveți febră, tușiți și aveți dificultăți de respirație, consultați un medic.

Dacă sunați în avans la furnizorul de servicii medicale, acesta vă poate direcționa rapid către instituția medicală potrivită. Astfel, vă protejați și preveniți răspândirea virusurilor și a altor infecții.

Prevenţie covid. Măștile

Masca poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului de la persoana care o poartă către alte persoane. Nu este suficient să purtați masca pentru a vă proteja împotriva COVID-19. Combinați cu distanțarea fizică și igiena mâinilor. Urmați instrucțiunile autorităților locale din domeniul sănătății.

Screening-ul post COVID şi alte metode de prevenţie covid. Cum se pot preveni bolile non-genetice. Sfaturile unui specialist de Medicina Muncii

Cu ajutorul screeening poţi beneficia post COVID-19 de o evaluare completă a stării de sănătate prin consulturi multidisciplinare (infecţioase, pneumologie, cardiologie, neurologie, psihiatrie) dar şi de programe de prevenţie pentru a-ţi păstra starea de sănătate şi a identifica precoce afecţiunile grave

Ce este un screening post COVID-19

Este un set de analize, investigaţii şi consultaţii integrative care evaluează starea de sănătate a unei persoane ce a trecut prin boală, explică medicul. Screeningul post COVID-19 presupune o evaluare completă a stării de sănătate care se face prin consulturi multidisciplinare: boli infecţioase, pneumologie, cardiologie, neurologie, psihiatrie.

Evaluările de specialitate se concentrează pe stabilirea consecinţelor determinate de infecţia cu SARS-Cov-2 pe aparate şi sisteme. Se caută şi se confirmă sau se infirmă complicaţii nou apărute ale bolilor cronice pre-existente, re-stadializarea bolilor cronice. Un aspect important este ajustarea tratamentelor cronice în concordanţă cu modificările găsite la evaluarea medicală.

https://www.facebook.com/watch/?v=549744102564203

Ce presupune screeningul post COVID-19

În primul rând, se fac analize de sânge generale care cuprind  hemoleucograma, transaminaze hepatice, markerii de inflamaţie, apoi radiografie pulmonară sau CT pulmonar şi alte investigaţii, în funcţie de comorbidităţile pacientului (ecografie abdominală, ecografie cardiacă, doppler vase).

Apoi urmează diagnosticul şi tratamentul pentru afecţiuni descoperite. Este un diagnostic complet şi actualizat al afecţiunilor prezente, program de monitorizare şi evaluare periodică a progresului pacientului, re-ajustarea tratamentelor cronice.

Poartă corect masca. Păstrează distanța. Evită contactul 

Este necesară folosirea măștii în toate spațiile închise (ex: la birou, în transportul în comun, la cumpărături) și în toate spațiile deschise.

Purtarea măștii este măsura eficientă pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19), la fel cum păstrarea unei distanțe de siguranță de 1,5 metri față de alte persoane și evitarea pe cât posibil a contactului cu suprafețele atinse în mod frecvent de alte persoane scade exponențial riscul îmbolnăvirii.

Află, cu un simplu click aici, cele mai utile sfaturi cu privire la alegerea unei măști potrivite, a modului corect de utilizare și a metodelor prin care poți limita riscul infectării cu noul coronavirus (COVID-19) prin evitarea pe cât posibil a contactului cu alte persoane și păstrarea distanței de siguranță.

Protecţie Covid Medicul Adrian Streinu Cercel explică de ce va trebui să purtăm mască până în 2023

„Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor. Astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care să-l putem da mai departe unor persoane care nu sunt imunizate”, explică Adrian Streinu Cercel.

A doua etapă a început cu un număr mare de înscrieri. La Bucureşti şi Cluj toate locurile la vaccinare au fost ocupate.

„Dacă vom avea vaccin suficient, putem sa scurtăm aceste termene şi intervale şi bine ar fi să se întâmple aşa. Lumea a înţeles că vaccinul este singura metoda de a ieşi din această criză sanitară şi economică, ceea ce e un lucru fenomenal”, adaugă Adrian Streinu Cercel.

Medicul spune că procesul de analiză al tulpinii din Marea Britanie, depistată la Institutul Matei Balş, este unul complicat, dar vaccinul este eficient împotriva sa.

„Sperăm să nu apară mutaţii majore în proteina de spike, astfel încat vaccinul să nu fie în totalitate util. În momentul de faţă, vaccinul este cât se poate de util şi acoperitor, inclusiv pentru aceste tulpini”, mai spune Adrian Streinu Cercel.

https://www.facebook.com/watch/?v=177041100407448

Prevenţie covid. Ar putea persoanele vaccinate cu două doze să renunțe la măști în spații închise? Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Dacă într-o încăpere sunt persoane vaccinate cu ambele doze, ar fi posibil să nu mai poarte mască? a fost întrebat, miercuri, la Digi24, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale pentru vaccinarea anti-COVID, în condițiile în care au apărut date noi care arată că aceste persoane vaccinate nu ar mai transmite virusul și nici nu ar mai fi la risc să se îmbolnăvească.

Măştile de protecţie de tip FFP2 devin obligatorii în magazinele şi trasportul în comun din Berlin
Persoanele care s-au imunizat complet, adică au făcut ambele doze de vaccin, nu transmit coronavirusul aproape niciodată. Anunțul a venit de la directoarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite. Experta spune că datele de până acum sugerează că persoanele vaccinate nu poartă virusul și nu se îmbolnăvesc. Ea s-a referit la rezultatele unui studiu la care au participat aproape 4.000 de angajați sanitari din linia întâi, testați săptămânal, între decembrie 2020 și martie 2021.

„Datele Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC), cât și ale Centrului european pentru Controlul Bolilor arată cât se poate de clar o reducere a transmiterii infecției cu SARS-CoV-2 de la persoanele vaccinate la cele nevaccinate și sunt studii făcute, de pildă, pe membrii familiei, unde cel puțin unul dintre ei a fost vaccinat, și au arătat o reducere a transmiterii la ceilalți membri ai familiei cu cel puțin 30 la sută, dacă cel puțin un membru era vaccinat”, a declarat la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID. „Deci da, sunt date cât se poate de clare în momentul de față, care nu provin numai din studii, ci și din analizele efectuate pe persoanele vaccinate în cadrul campaniilor de vaccinare, care ne arată o reducere importantă a riscului de transmitere”, a confirmat medicul militar.

Mai mult, CDC-ul a făcut o serie de recomandări pentru persoanele vaccinate cu schemă completă, care sunt la mai mult de două săptămâni de la administrarea dozei de rapel – în spații închise, în încăperi, un număr mic de persoane care sunt vaccinate pot să renunțe la măsurile deja cunoscute de prevenire a transmiterii, pentru că riscul individual de a contracta infecția este mult diminuat, a arătat Valeriu Gheorghiță.

„Vorbim de o recomandare a CDC, centrul american. În momentul de față, Centrul European de Control al Bolilor nu a făcut o precizare în acest sens, așa încât, ținând cont și de faptul că vorbim și de alte tulpini, de alte variante virale circulante, cred că la acest moment este prudent, fiind în plină ascensiune a valului 3, să respectăm cu strictețe măsurile de prevenție, tocmai pentru a nu contribui inevitabil la creșterea numărului de cazuri. Chiar dacă am fost vaccinați, e important să înțelegem că până nu avem un număr suficient de mare de persoane vaccinate nu suntem în siguranță”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Prevenţie covid. Comparație: Masca facială vs. Masca de protecție respiratorie

În prezent, întâlnim zilnic noțiunile care, până acum, nu au fost prea frecvente în viața noastră obișnuită…vorbim mai ales despre măștile de protecție, măștile faciale, măștile de protecție respiratorie.

Care este diferența dintre acestea? Împotriva cărui pericol ne protejează și care este eficiența lor?

Masca, masca gură, masca facială sau masca chirurgicală

– este ușoară și stă liber, acoperă nasul și gura, de cele mai multe ori este cu elastic sau cu legături

servește în mod primar pentru protecția celor din jur contra infectării de la purtător

majoritatea măștilor nu este clasificată ca echipament individual de protecție (OOPP)

durata de eficiență limitată – de unică folosință

Masca de protecție respiratorie

fasonată bine și mulată pe obraz

trebuie să fie pusă corect

protecție bilaterală, îl protejează pe purtător și pe cei din jur

poate avea o valvă uni sens pentru facilitarea expirării

durata de eficiență limitată – de unică folosință

Nano masca

Cu toate că nano masca nu poate înlocui o mască de protecție respiratorie, aceasta poate reduce riscul de contaminare grație capacității sale de filtrare care, datorită nano stratului, este întărită.

Filtrează eficient particule de mărimea unui virus și a unei bacterii. Eficiență de filtrare bacterii (BFE) ≥ 98%.

Protejează contra răspândirii infecției bacteriene și virotice cu ajutorul funcției filtrante a materialului măștii.

Masca chirurgicală obișnuită filtrează bacteriile, masca de protecție respiratorie filtrează virusuri și bacterii. Însă pentru aceasta este necesară clasa de eficiență corespunzătoare a măștii de protecție respiratorie.

Clasele de eficiență FFP (filtering face piece) – Standard european

Clasa de eficiență            Eficiență MINIMĂ de filtrare (îndepărtează minimum x% din toate particulele care au diametru egal sau mai mare de 0,3 microni)

FFP1      80% particule

FFP2      94% particule

FFP3      99% particule

 

Coronavirus COVID-19

Îl pot filtra măștile de protecție respiratorie?

Diametrul virusului COVID-19 se află în intervalul de 0,06-0,14 microni. Măștile de protecție respiratorie se măsoară în funcție de eficiența lor la filtrarea particulelor egale și depășind 0,3 micrometri (COVID-19 este mai mic decât aceasta).

Acest lucru însă nu înseamnă că măștile de protecție respiratorie nu pot capta particule mai mici. Masca de protecție respiratorie FFP1 testată a fost în stare să filtreze 96,6% de particule având mărimea de 0,007 micrometri (deci mai mici decât virusul propriu-zis). Măștile de protecție respiratorie FFP2 sau FFP3 ar putea avea o eficiență de filtrare și mai bună.

Sunt măștile chirurgicale utile pentru protecția contra virusurilor?

Da, protecția ideală o asigură măștile de protecție respiratorie, dar și măștile chirurgicale sunt foarte utile pentru protecția contra virusurilor.  În primul rând, limitează esențial atingerea obrazului cu mâinile, mai ales a gurii și a nasului. Potrivit unui studiu, ne atingem obrazul în medie de 15x pe oră. Reducerea posibilității de transfer a agenților patogeni de pe mâinile noastre pe fețele noastre este cu totul pozitivă. Chiar și masca facială reduce riscul de infectare, cu toate că nu reprezintă o protecție de 100%.

https://www.youtube.com/watch?v=ifPSWdszEkk

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic. S-a schimbat Codul Rutier în 2024. Reguli noi la permisul auto
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Ce indică trăsăturile feţei despre personalitatea lui Călin Georgescu, potrivit specialiştilor
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Scenariul sumbru al unui dezastru național. Apel disperat către români: E singura soluție
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Eduard, mezinul Adrianei Bahmuțeanu, ar fi accesat mai multe site-uri despre suicid! Protecția Copilului a intervenit de urgență
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu jubilează. Băsescu aruncă bomba în România: E târziu!
StirileBZI
Se interzice accesul la TikTok! Cine a luat decizia
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
CCR confruntată cu posibile anulări ale alegerilor prezidențiale
MediaFlux
FAMILIA lui Călin Georgescu este ÎN PERICOL! Câștigătorul alegerilor NU MAI IESE din CASĂ
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie