Agenţia americană Stratfor a publicat previziunile strategice pentru anii 2015-2025. Analiza arată că deşi confruntarea din Ucraina va rămâne elementul central al politicilor externe, este puțin probabil ca Federația Rusă să supraviețuiască în forma sa actuală.
Citeşte şi România, pe lista ŢINTELOR RUSIEI. Anunţ TERIFIANT al unui general NATO. Riscăm un RĂZBOI NUCLEAR
Eșecul Rusiei de a transforma veniturile provenite din energie într-o economie de sine stătătoare o face vulnerabilă la fluctuațiile de preț. Având în vedere organizarea federaţiei, cu venituri care ajung la Moscova înainte de a fi distribuite în mod direct sau prin intermediul guvernelor regionale, fluxul de resurse o să varieze dramatic. Acest lucru va duce la o repetare a experienței Uniunii Sovietice în anii 1980 și Rusiei în anii 1990, în care capacitatea Moscovei de a sprijini infrastructura națională a scăzut. În acest caz, regiunile vor fi nevoite să se descurce singure prin formarea unor entități autonome informale și formale. Legăturile între periferia Rusiei şi Moscova se vor destrămă.
Citeşte şi RUSIA îndreaptă RACHETELE NUCLEARE către occidentali. Ce armă TERIBILĂ vor lansa ruşii
În paralel, ţările care au suferit pierderi teritoriale în favoarea Uniunii Sovietice ar urma să şi le recupereze în anii următori, se arată în analiza Stratfor.
În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria și România vor încerca să recupereze regiunile pierdute de la ruși.
Vor acţiona astfel încât să atragă Belarusul şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea rușilor de a menţine controlul asupra Caucazului de Nord se va disipa, iar Asia Centrală se va destabiliza. În nord-vest, regiunea Karelia va încerca să se alăture Finlandei. În Extremul Orient, regiunile maritime mai strâns legate de China, Japonia și Statele Unite decât de Moscova se vor declara independente. Alte zone din afara Moscovei nu vor dori în mod necesar autonomie, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va fi o răscoală împotriva Moscovei, dar capacitatea Moscovei de a sprijini și de a controla Federația Rusă va lăsa un vid. Acest vid va fi umplut de fragmentele individuale ale Federației Ruse.
Fragmentarea Federației Ruse va produce cea mai mare criză a următorului deceniu, subliniază Stratfor.
Rusia dispune de o forță nucleară masivă distribuită în toate regiunile ruse. Declinul puterii Moscovei va deschide întrebarea cine controlează aceste rachete, si cum poate fi garantată neutilizarea lor. Acesta va fi un test major pentru Statele Unite.
Washington-ul este singura putere capabilă să abordeze problema, dar nu va fi capabilă să garanteze că nu va fi lansată nicio rachetă cu încărcătură nucleară.
Statele Unite vor trebui fie să inventeze o soluție militară care este greu de conceput acum, adică să accepte amenințarea de lansare a rachetelor nucleare, fie să încerce să creeze un guvern stabil și viabil economic în regiunile implicate pentru a neutraliza rachetele de-a lungul timpului.
„Este greu să ne imaginăm cum se va rezolva această problemă. Cu toate acestea, având în vedere prognoza noastră cu privire la fragmentarea Rusiei, se pare că această problemă va trebui abordată probabil în următorul deceniu”, se mai arată în analiza Stratfor.