Previziune sumbră a consilierului prezidenţial Leonard Orban: UE nu va putea rezista unui flux continuu de refugiaţi

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat miercuri că migraţia, implicit criza pe care acest fenomen a declanșat-o, pune sub semnul întrebării întregul proiect european, precizând că este nevoie de măsuri urgente, întrucât, în opinia sa, Uniunea Europeană nu va putea rezista unui flux continuu de refugiaţi de dimensiunile celui de până acum.
Filip Stan
03 feb. 2016, 16:42
Previziune sumbră a consilierului prezidenţial Leonard Orban: UE nu va putea rezista unui flux continuu de refugiaţi

„Migraţia, în momentul de faţă, criza legată de migraţie (…) pune sub semnul întrebării întregul proiect european. Spaţiul Schengen este parţial suspendat, efectele se văd deja pe zona economică. Dacă lucrurile vor continua, este evident că întreaga piaţă internă a UE va fi profund afectată. Am văzut deja că au început să apară studii referitoare la costurile pe care le implică renunţarea la spaţiul Schengen. Cifrele sunt enorme, vorbim de zeci de miliarde de euro pe perioade restrânse de timp. Ideea Schengen-ului este o idee extraordinară și trebuie să găsim soluţii în primul rând la nivel european, astfel încât spaţiul Schengen să fie menţinut, e adevărat, într-o formă reformată”, a afirmat Orban, în cadrul unei ședinţe a Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor la care ambasadoarea Olandei în România a prezentat priorităţile președinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Citeşte şi:  Europarlamentarii, despre păstrarea spaţiului Schengen: Trebuie să securizăm graniţele externe ale UE

Consilierul prezidenţial a susţinut că dorinţa României de adera la spaţiul Schengen, chiar și în condiţiile în care acest spaţiu este pus sub semnul întrebării, denotă încrederea autorităţilor și a poporului român în proiectul european. „în momente foarte grele se vede atașamentul cuiva la o idee, la valori”, a adăugat Orban, conform Agerpres.

El a arătat că există deja semne că Uniunea nu va putea rezista unui flux continuu de migranţi și că trebuie văzut ce se poate face în cel mai scurt timp astfel încât intrările în UE să fie reduse drastic.

„E suficient să vedem ce se întâmplă din punct de vedere politic și care partide sunt în momentul de faţă în fruntea opţiunilor populaţiilor în multe state membre. E suficient să ne uităm la capacitatea din ce în mai limitată a autorităţilor de a face faţă acestui flux masiv de refugiaţi migranţi ca să înţelegem că prea mult timp nu mai avem și că, dacă la nivel european nu se vor putea lua rapid deciziile necesare, la nivel naţional vor fi luate anumite decizii care vor genera un efect de avalanșă cu consecinţe greu de stabilit în momentul de faţă. Sper că vom fi capabili să luăm aceste decizii”, a spus Orban.

Acesta a amintit că România sprijină crearea unui corp european de protecţie a coastei, precum și pregătirea cât mai rapidă a unor centre de primire, în special în Grecia, pentru refugiaţi. De asemenea, Leonard Orban a pledat pentru o aplicare cât mai rapidă a Acordului UE — Turcia.

„Sentimentul meu e că intervalul de timp existent la nivel european pentru luarea unor decizii decisive se restrânge din ce în ce mai mult. (…) Nu putem spune că nu s-au luat decizii. Unele, după părerea mea, au fost luate prematur. De exemplu, s-au luat decizii privind relocarea, dar (…) mecanismele nu erau puse la punct. Din 160.000 de persoane care ar fi trebuit să fie relocate, mai puţin de 400 au fost efectiv relocate, ceea ce arată clar că centrele de primire nu au fost gata, alte proceduri nu au fost parcurse și logic ar fi fost întâi să se stabilească mecanismele și apoi să se ia deciziile privind relocarea. (…) Sunt alte decizii importante, de exemplu (…) planul de acţiune UE — Turcia sau înţelegerile cu ţările din Africa, la care s-a ajuns la summitul de la Malta — și vor produce efectul pe termen mediu și lung”, a precizat Leonard Orban.

Spynews
TikTokerul Alin s-a întors la mama fiicei sale după despărțirea de Dana Badea. A recunoscut, cu ochii în lacrimi, că a iubit-o mereu pe Sibel: „A fost viața mea, credeți-mă” / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l ai pe masă de Sfânta Maria 2024. Se spune că vei avea noroc tot restul anului dacă îl consumi
Capital.ro
Mașinile interzise de la circulație. Ordin UE, lege și pentru România. Este „apel urgent”
Playtech.ro
ȘOC! Mariana Bitang a AJUNS de nerecunoscut! Doamna gimnasticii românești e SCHIMBATĂ total
DailyBusiness
Modificări ÎN CODUL RUTIER! Sunt restricții dure pentru unii șoferi
Adevarul
Armata ucraineană avansează în Kursk și ia zeci de prizonieri. Rusia a început să-și retragă trupe din Ucraina
Spynews
Ema Uta, ținta hackerilor! Fosta iubită a lui Alex Bodi cere ajutor de urgență / FOTO
Spynews
Marina Almășan, primul interviu după problemele pe care le-a avut cu fostul iubit, Georgică Cornu: „Să îmi mai spăl puțin creierul”. Destinația în care a plecat vedeta TVR
Evz.ro
Furtuni puternice în minivacanța de Sfânta Maria. Avertismentul meteorologilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Experții în medicină avertizează! De ce NU trebuie să bei vara cafea
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Cât costă o porție de hamsie pe litoralul Mării Negre, în minivacanța de Sfânta Maria! Prețurile nu sunt deloc mici
Capital.ro
Se schimbă Codul Rutier! Tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea voie să conducă aceste maşini
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Moartă la 32 de ani după ce medicii i-au ignorat simptomele! De ce boală suferea, de fapt
substantial.ro
Mohammed bin Salman își exprimă temerile pentru siguranța sa în contextul unui posibil acord cu Israelul
MediaFlux
POȘTAȘUL dă decizia de RECALCULARE și familiei. ANUNȚUL directorului Poștei Române
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...