Michael Schumacher se află în comă indusă, la spitalul din Grenoble, şi a fost supus la două intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea hematomului şi edemului cerebral. Există totuşi riscul ca, în ciuda eforturilor medicilor francezi, să rămână în stare vegetativă.
„Din păcate, traumatismul cerebral violent, cu impact în regiunea frontală, suferit de campionul Schumacher are consecinţe foarte grave. Prognosticul este prost. Foarte prost. El poate rămâne în stare vegetativă. Tot creierul lui a avut de suferit. Leziunile hemoragice au apărut ca urmare a zdruncinării creierului. La impact, acesta a fost izbit de pereţii cranieni, iar vibraţia aceea se transmite până la trunchiul cerebral. Linia vitală a vieţii a avut de suferit. La intervenţiile chirurgicale au fost scoase hematoamele, efectul vibraţiei rămâne, iar rolul lui este decisiv în afectarea creierului”, a declarat prof. dr. A. V. Ciurea.
„Nu îşi va mai putea relua activitatea” „Sigur va trăi. Eforturile medicilor şi dotarea tehnică a clinicii franceze vor face posibil acest lucru, însă nu se ştie cum va trăi. Va fi dependent un timp de aparate şi, ulterior, va rămâne într-o stare vegetativă. Va fi dependent de cei din jur. Nu îşi va mai putea relua activitatea. Creierul lui Schumacher este ca un calculator trântit. Nu mai poate fi resetat, iar transplant de creier nu există şi nici nu va exista vreodată”, explică prof. dr. A. V. Ciurea pentru ring.ro.
Nu este singurul specialist care crede asta. Neurochirurgul Uwe Kehler, şeful departamentului de neurochirurgie a Spitalului din Hamburg, a explicat pentru Bild cînd ar putea ca Schumacher să fie scos din această stare: „În general, e nevoie de două sau trei săptămîni pînă cînd pacientul poate fi trezit după o astfel de traumă.
De asemenea, pot trece zile sau chiar săptămâni pînă cînd poate deschide ochii. Din păcate, într-un asemenea caz, e posibil ca pacientul să nu-şi revină niciodată la o stare normală şi să ajungă într-o stare vegetativă, dacă afecţiunea creierului este foarte mare”.
Michael Schumacher s-a născut pe data de 3 ianuarie 1969, în localitatea Hurth, situată în vestul Germaniei, în landul Nordrhein-Westfalen. El a debutat în Formula 1 la vârsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, în august 1991, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul Spa-Francorchamps şi a obţinut prima victorie un an mai târziu, pe acelaşi circuit. Schumacher are în palmares şapte titluri de campion mondial, în 1994, 1995 (ambele cu Beneton), 2000, 2001, 2002, 2003 şi 2004 (toate cinci cu Ferrari), performanţă neegalată până acum.
Michael Schumacher s-a retras prima dată din Formula 1 la finalul anului 2006, apoi a revenit în Marele Circ în 2010, atras de proiectul Mercedes, care cumpărase echipa Brawn GP. Însă în trei sezoane petrecute la Mercedes germanul nu a mai arătat forma care l-a ajutat să intre în posesia celor şapte titluri mondiale. Michael Schumacher nu a reuşit în această a doua etapă a carierei decât un loc 3, la Valencia, în 2012, şi patru clasări pe locul 4.