„Politic, toamna ne prinde cu UNPR în alianţă cu PNL, că aşa va fi interesul naţional, şi cu PSD în opoziţie”, a declarat, luni, Traian Băsescu, la ieşirea din sediul PMP.
Pe de altă parte, Băsescu a arătat că noul Cod Fiscal va fi votat în Parlament, iar Klaus Iohannis îl va promulga.
Fostul preşedinte a precizat însă că, în acest moment, politicienii dau dovadă de iresponsabilitate în ceea ce privește stabilitatea fiscal-bugetară a țării și a avertizat că 2017 va fi echivalentul anului de criză 2010.
„Cred că (noul Cod Fiscal – n.r.) va fi votat și cred că Iohannis îl va promulga. În momentul de faţă, responsabilitatea față de stabilitatea fiscal-bugetară a României este zero la oamenii politici. Şi cu salariile speciale pentru înalţi demnitari, a sărit şi Parlamentul, pensii speciale, deși oamenii nu au contribuit la fondul de pensii, deci este un furt… (…)
Cred că iresponsabilitatea cu privire la stabilitatea macroeconomică a României este maximă. Teoria lui Tăriceanu este reimplementată acum de Ponta. Am convingerea că anul acesta, cu pomenile electorale, este echivalentul anului 2007 din timpul lui Tăriceanu. Intrarea noului Cod înseamnă echivalentul anului 2008 din timpul lui Tăriceanu. Îmi fac datoria să avertizez că 2017 va fi anul 2010 al crizei profunde, cu o țară destabilizatată macroeconomic și care va avea din nou deficit de cont curent consistent„, a spus fostul șef al statului.
CITEŞTE ŞI Traian Băsescu critică intervenţia BNR pe Codul Fiscal: „A vrut Mugurel să se înfoaie puţin”
În ceea ce priveşte Codul Fiscal, Traian Băsescu a arătat că liberalii „au fost părtași” la ceea ce s-a votat în Parlament.
„Încercarea de a se spăla pe față de ce o să urmeze dacă acest Cod fiscal va intra în vigoare este ridicolă.
În 2009, noi am făcut un acord cu FMI, când eram în plină criză. Din cele 19 miliarde, s-au tras doar 17,5 miliarde, dar la bugetul de stat au ajuns doar 8,5 miliarde, în rest s-au dus la BNR pentru susținerea monedei naționale pe timp de criză. Din toată acea sumă, doar 8,5 miliarde au ajuns la buget, iar Guvernul Ponta a împrumutat 11, 5 miliarde pe perioadă de creştere economică. Sunt lucruri iraţionale care vor afecta consistent viitorul echilibrelor macroeconomice, viitorul investiţiilor şi viitorul veniturilor.
Se bucură românii că Ponta mărește acum salariul minim, mărește pensii, dă pensii speciale. În opinia mea, nu este sustenabil, iar forțarea creșterii economice prin stimularea exagerată a consumului nu este sustenabilă. Ne vom trezi peste noapte într-o groapă. Dacă se va promulga noul Cod fiscal, 2017 va fi echivalentul lui 2010″, a avertizat fostul președinte.