Prof.dr. Cristian Apetrei, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, a prezentat rezultatul studiului publicat în prestigioasa revistă The New England Journal of Medicine. Conform studiului, teoria patogenităţii mai reduse a tulpinii Omicron a fost confirmată, dar doar parţial. Profesorul atrage atenţia că rezultatele acestui studiu pot fi coroborate cu declaraţiile oamenilor de ştiinţă încă de la apariţia Omicron: nu trebuie să „clamăm fericirea absolută de a fi expuşi la virus”.
„Omicron se deosebeşte de variantele precedente prin aceea că a survenit în populaţii mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare. Omicron aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinaţi (deci o excelentă capacitate de evaziune imună). Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienţii care au făcut primoinfecţie cu Delta sunt comparaţi cu pacienţii fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecţie cu Omicron, riscul de spitalizare după infecţia cu Omicron este doar puţin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta)”, a explicat prof.dr. Cristian Apetrei, citat de ZiaruldeIasi.
Medicul susţine că numărul redus al internărilor în valul 5 a fost mic pentru că mulţi dintre cei care s-au infectat aveau o imunitate deja-formată care au împiedicat dezvoltarea formelor grave.
„Am tot încercat să spun că nu este inevitabil ca evoluţia pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicităţii. Per ansamblu, studiul sugerează că n-am ieşit încă din pădure. Mă tem că Omicron se va stinge rapid pentru că arde populaţiile mult prea repede”, consideră prof.dr. Cristian Apetrei.
Citeşte şi: OMS anunţă sfârşitul pandemiei în Europa. Ne apropiem de „încetarea focului” şi o „pace durabilă”
Profesorul vine însă cu o previziune sumbră. Omicron se va duce repede, dar de tulpina Delta nu scăpăm aşa uşor.
Numărul cazurilor noi de coronavirus rămâne ridicat în prima zi după ce starea de alertă în România a fost prelungită cu 30 de zile.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 4 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 31.776 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 97 decese, dintre care unul anterior intervalului de referință.