Pretul petrolului va cobori sub 50 de dolari/baril?
„Da”, raspunde jurnalistul Ed Crooks si explica de ce. „In primul rand, pentru ca livrarile vor creste, dupa toate probabilitatile, in prima jumatate a anului. Industria petrolului de sist din Statele Unite isi va spori productia, in pofida presiunii financiare cu care se confrunta. In acelasi timp este greu de crezut ca Arabia Saudita sau alti membri OPEC vor face ceva deosebit. Poate o reducere nominala a productiei de titei”.
In al doilea rand, continua Crooks, „ritmul de crestere a cererii va ramane la fel de anemic ca in ultimele sase luni din 2014. Poate o usoara crestere se va inregistra in China si in alte tari in plina dezvoltare, dar fara efect imediat asupra pietei in ansambalul ei”.
„Cu timpul insa, principiile de functionare a pietei isi vor spune cuvantul. Preturile scazute vor stimula cererea si vor reduce oferta, in special in SUA si exista sanse mari ca, spre sfarsitul anului, preturile sa fie mai ridicata decat la inceputul intervalului de referinta”, concluzioneaza jurnalistul.
Va anexa Rusia alte teritorii din Ucraina sau din Europa?
„Nu”, raspunde analistul Financial Times, Gideon Rachman. „In contextul crizei economice interne si a sanctiunilor occidentale, Putin va pune capat expansiunii. In orice caz, in 2015. In schimb, liderul rus va incerca sa-si consolideze pozitia in Crimeea si sa pastreze din unele zone ale estul Ucrainei”, prognozeaza expertul.
„Trebuie facute insa doua precizari”, atrage atentia Rachman. „In primul rand, liderul rus i-a luat intotdeauna prin surprindere pe analistii occidentali. In al doilea rand, drept reactie la problemele economice din tara sa, presedintele Putin ar putea recurge la o stimulare a sustinerii sale interne si la nationalism prin inasprirea conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, riscurile economice si militare de extindere a razboiului vor fi prea mari pentru Moscova in 2015”, este de parere jurnalistul.
Ritmul de crestere economica a Chinei va cobori sub 7%?
Da, afirma ziaristul James Kynge. Beijing va incerca, probabil, sa mentina planul oficial de crestere a PIB la un nivel de 7% sau chiar mai mult. Din pacate, economia chineza nu se va supune, astfel ca ritmul ei de dezvoltare va incetini la valori situate sub aceasta cifra.
Va aparea un adversar serios pentru Hillary Clinton?
„Nu. Stim deja numele candidatului din partea republicanilor pana in 2016. Indiferent de cine va ramane in cursa, Clinton se va bucura de un avans serios inca de la inceputul campaniei”, afirma Edward Luce.