PREVIZIUNI IMOBILIARE: Volumul tranzacţiilor din România va creşte uşor în acest an

Volumul tranzacţiilor imobiliare din România va creşte uşor în acest an, în special pe segmentul de birouri, iar la nivel european principalele oraşe din Germania, alături de Dublin şi Londra, sunt cele mai atractive pieţe pentru investitori, potrivit PwC.
Romania TV
13 feb. 2014, 10:46
PREVIZIUNI IMOBILIARE: Volumul tranzacţiilor din România va creşte uşor în acest an

În topul primelor zece oraşe pentru investiţii imobiliare în acest an se plasează, în ordine, Munchen, Dublin, Hamburg, Berlin, Londra, Zurich, Istanbul, Copenhaga, Stockholm şi Frankfurt, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate Europa 2014.

Citeşte şi ANALIZĂ. Piaţa IMOBILIARĂ în 2014. Află dacă va fi un an bun ca să îţi cumperi casă

„În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din România ne aşteptăm la o uşoară creştere a tranzacţiilor, îndeosebi pe segmentul de birouri şi mult mai mică activitate de achiziţie pe segmentele de retail, industrial şi rezidenţial”, a declarat Francesca Postolache, director servicii de audit, liderul echipei de servicii pentru sectorul imobiliar PwC.

Datele companiilor de consultanţă imobiliară arată că anul trecut volumul tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 300 de milioane de euro.

Potrivit raportului, investitorii imobiliari se orientează spre pieţele în redresare economică, capitalele regionale şi proprietăţile de clasă secundară, pe măsură ce competiţia pentru activele imobiliare europene de clasă A se intensifică.

Citeşte şi Terenurile pe litoralul românesc, la mare căutare. Preţul pe metru pătrat e şi de cinci ori mai mic

„Competiţia acerbă pentru activele imobiliare de clasă A pe marile pieţe imobiliare ale Europei îi determină pe investitorii în căutare de randamente atractive să se orienteze spre plasamentele în pieţele aflate în redresare economică, cum ar fi Irlanda şi Spania, spre capitalele regionale şi către proprietăţile de clasă secundară”, reiese din raport.

Potrivit sursei citate, 71% dintre investitorii intervievaţi pentru realizarea raportului consideră că deficitul de active atractive va avea un impact moderat sau semnificativ asupra afacerii lor în 2014. Ca o consecinţă a intensificării concurenţei, 59% dintre respondenţi cred că proprietăţile de clasă A de pe principalele pieţe imobiliare europene sunt acum supra-evaluate.

Raportul subliniază că investitorii devin din ce în ce mai confortabili cu asumarea unor riscuri sporite în căutare de randamente atrăgătoare. Unul dintre oraşele care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei tendinţe este Dublin, care a urcat spectaculos în topul destinaţiilor de investiţii, de pe locul 20 în raportul anului anterior pe locul 2 în 2014.

Citeşte şi Cel mai scump apartament din Bucureşti: 2,5 milioane de euro GALERIE FOTO

Piaţa imobiliară din Dublin s-a transformat dintr-o destinaţie ocolită de investitori în urmă cu doi ani într-una dintre cele mai atrăgătoare pieţe din Europa, atât pentru investitorii irlandezii cât şi pentru cei străini atraşi de preţurile scăzute şi de perspectivele economice îmbunătăţite ale Irlandei. Mai mult, 51% dintre respondenţi consideră acum atrăgătoare oportunităţile de achiziţii din Irlanda.

Volumul ridicat de capital la nivel internaţional în căutare de plasamente profitabile determină investitorii să se orienteze către alte pieţe în revenire, precum Spania. Astfel, 67% dintre respondenţi cred că oportunităţile de cumpărare în Spania sunt acum bune, fapt reliefat şi de recentele achiziţii ale complexului comercial Parque Principado din Oviedo de către Intu şi Canadian Pension Plan Investment Board pentru 162 milioane de euro. Totuşi, scepticii argumentează că finanţarea este încă foarte dificil de accesat şi că piaţa este în continuare riscantă pentru investiţii, înainte să apară semne clare de creştere.

Competiţia pentru active de clasă A a dus la o creştere a numărului investitorilor care se uită şi la alte categorii de active pe marile pieţe imobiliare europene cum ar fi Londra, Munchen şi Paris, şi achiziţionează active producătoare de venituri solide din oraşe mai mici.

Citeşte şi Cât trebuie să aştepţi până se vinde apartamentul. Vezi cum poţi scăpa mai repede de el

Autorii studiului remarcă faptul că o consecinţă interesantă a „bătăliei pentru active imobiliare” este că investitorii au în vedere din ce în ce mai mult dezvoltarea de noi proprietăţi ca o modalitate de a adăuga active de înaltă calitate în portofoliile lor. Raportul arată că 71% dintre respondenţi cred că dezvoltarea de noi proprietăţi e un mod atractiv de a dobândi active de clasă A.

Raportul mai subliniază că investitorii au capital substanţial disponibil pentru pieţele imobiliare europene în 2014, 71% dintre respondenţi crezând că va exista o creştere a sumelor disponibile pentru refinanţare sau pentru noi investiţii în acest an. Deşi o parte din capital va proveni de pe piaţa internă, investiţii semnificative sunt aşteptate să continue să vină dinspre fondurile suverane, în special cele asiatice. Aproape 80% dintre respondenţi cred că resursele din zona Asia-Pacific vor creşte în 2014, 67% dintre intervievaţi fiind de părere că resursele din Americi vor creşte în acest an.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy