„Varianta cea mai puțin favorabilă pe care o întrevăd eu, ar fi să rămânem în zona asta de 300, 350 de cazuri care se înregistrează zilnic. Aceste măsuri de relaxare pot să intre în vigoare, cu toate că recomandările se referă la o scădere susținută a numărului de cazuri, adică să avem măcar câteva zile, două săptămâni”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.
Specialistul este de părere că, în situaţia în care ar exista, totuşi, o explozie a numărului de cazuri, ar fi de preferat să se ia măsuri doar în zonele cu focare, şi nu la nivel naţional: „Dacă însă ar fi o situație de explozie a numărului de cazuri, atunci eu m-aș concentra pe focare. Pentru că nu cred că ar putea fi o explozie la nivel național”.
Profesorul Rafila a spus că, în perioada care urmează, prioritatea va fi identificarea rapidă a oricărui focar și intervenția rapidă în acel focar.
„În perioada care urmează cred că asta va fi o prioritate: identificarea rapidă a oricărui focar care se conturează și intervenția rapidă în acel focar, să nu lăsăm să evolueze. Cam acesta cred că va fi modelul în cursul verii, un număr mediu de cazuri relativ scăzut, dar cu anumite focare unde se transmite în comunitate. Intervenția trebuie rapidă în acel loc, identificați contacții, introduse măsuri de izolare mai stricte, dar cu profil local”, a subliniat reprezentantul OMS în România.