Recent, Marius Aron, un broker imobiliar de succes cunoscut în mediul online datorită prezenței sale pe rețelele de socializare, a explicat într-un video pe TikTok, ce se va întâmpla cu prețurile imobiliarelor în următorii ani.
Citește și Cu ce vor fi înlocuite centralele pe gaze în apartamente după ce UE le-a interzis
Potrivit brokerului, în următorii 5 ani, prețul apartamentelor și al caselor va exploda, urmând ca acestea să crească cu minim 50%!
„7 motive care vor duce la creșterea prețului imobilelor cu minim 50% în următorii cinci ani:
Scăderea dobânzii;
Fondul locativ vechi;
Creșterea prețului pentru construcții noi;
Scăderea ofertei de construcții noi;
Creșterea veniturilor;
Distanțarea socială;
Fondurile de investiții”, spune Marius Aron, potrivit Bugetul.ro.
Brokerul consideră că prețurile vor urca foarte mult abia peste 5 ani, însă prețurile apartamentelor vechi au crescut cu aproximativ 9% de la un an la altul, începând anul 2024 cu scumpiri de prețuri destul de mari.
„Să luăm ca exemplu Cartierul Dristor din București, unde avem pentru un apartament cu două camere, care spuneam că sunt cele mai căutate. Un preț mediu acum de 85.000 de euro, comparativ cu anul trecut unde probabil ar fi fost undeva la 77-78.000 de euro. Construcțiile noi s-au scumpit cu 10%, cam în același ritm cu cele vechi. Creșterea TVA de la 5% la 9% este unul dintre motive.
Mai mult, o Directivă Europeană îi obligă pe constructori să îndeplinească cerințe mai ridicate în privința eficienței energetice. Asta înseamnă să folosească materiale și echipamente de calitate”, a spus Monica Dudău, marketing manager la o agenție imobiliară, relatează digi24.ro.
Deși specialiștii susțin că în cazul apartamentelor vechi nu există factori care să justifice scumpirile acestora, piața arată altceva.
În prezent, prețurile apartamentelor au crescut considerabil, și asta nu e tot.
Nu doar apartamentele noi și-au mărit tariful de achiziționare, ci și cele foarte vechi.
Însă, se pare că există o explicație pentru această creștere deloc normală.
Persoanele care își doresc să își achiziționeze o locuință nouă, o vând pe cea veche la un preț cât mai aproape de cel al locuinței pe care vor să o cumpere.
Citește și Lovitură pentru milioane de români. Toate centralele pe gaze trebuie eliminate, este directivă UE
Apartamentele vechi s-au scumpit și în marile orașe din România, în medie cu 14% în Brașov, cu 11% în Cluj și Iași, iar în Timișoara cu 8%.