Activitatea seismică din zona Vrancea se va încadra în 2015 în media de 15-20 de cutremure de adâncime pe lună, după un an 2014 caracterizat de o activitate seismică ceva mai intensă, dar în limite normale, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.
„Pe baza statisticilor, pot să vă spun cu destul de mare încredere că vom avea cutremure în zona Vrancea în 2015, între 15-20 de cutremure pe lună, cutremure adânci. Cu siguranță vor fi și câteva din acestea de suprafață, dar nu consider că vor fi mai mari decât cutremurul înregistrat în luna noiembrie a anului trecut de 5,7 grade pe scara Richter„, a declarat directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian.
VEZI ŞI: Profeţie CUMPLITĂ a lui Nostradamus. Scenariu APOCALIPTIC pentru 2015
World Earthquakes, cel mai cunoscut sistem de monitorizare a cutremurelor din întreaga lume, susţine că România ar putea fi lovită de un cutremur mare în anul 2015. Specialiştii au ajuns la această concluzie luând în calcul faptul că România a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de peste 6,5 grade la fiecare 36, maximum 38 de ani.
VEZI ŞI: Şeful seismologilor, predicţie uluitoare pentru 2015: VOM AVEA CUTREMURE de peste 4 în fiecare lună
Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului a declarat că anul 2014 a fost caracterizat de o activitate seismică puțin mai mare decât în anii trecuți, dar în limite normale, cu o medie de 18-20 de cutremure pe lună.
Acesta consideră că apariția mai multor cutremure într-o zi nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă poate deveni mai alarmant când este depășită o anumită cifră sau când nu sunt cutremure deloc.
„Noi privim statistic. De multe ori apar grupate 2 — 3 cutremure pe zi, chiar până la 5. Este o caracteristică a zonei Vrancea, dar nu este un motiv de îngrijorare faptul că apar câteodată grupate, însă media este de unul pe zi. Noi intrăm în alertă dacă, de exemplu, fie sunt foarte multe, peste 5 cutremure, dar nu s-a întâmplat în ultimii ani, ori nu sunt deloc, atunci este o situație mai alarmantă. Este o activitate extrem de complexă, și nu se poate calcula matematic, ci doar statistic. Statistica este bună pentru cutremure mici și moderate, dar dacă ne referim la cutremure mari, lucrurile se complică pentru că nu sunt așa multe. Statistica spune că există o oarecare frecvență dar asta nu înseamnă că nu poate să apară oricând un cutremur mai mare. Începând cu secvența din 2013, de la Galați și continuând cu 2014 și 2015, cred că este o activitate mai activă nu numai în Vrancea, ci și în zona arcul subcarpatic, chiar dacă nu este de mare intensitate. Pământul are perioade, nu este chiar așa de constant, dar ar fi îngrijorător dacă ar fi o creștere permanentă a acestei activități, atunci ar putea fi anumite semne de întrebare„, a explicat Radulian.
De la începutul anului, în zona seismică Vrancea s-au produs 11 cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 4,3 grade pe scara Richter.
Anul trecut, cel mai puternic cutremur din România s-a produs în data de 22 noiembrie, în zona Vrancea, și a avut magnitudinea de 5,7 grade pe Richter.
CITEŞTE ŞI: Interviu EXPLOZIV cu Gheorghe Mărmureanu. Cât de aproape este România de un CUTREMUR MARE VIDEO