„Nu ne putem aştepta la surprize, tendinţele pe care e avem acum consemnate acum, chiar în ultimul sondaj pe care l-a dat la iveală, comandat de Soroş, indică o constanţă a evoluţiei partidelor politice în acest an, în 2011, respectiv un USL plasat peste 50%, cu apropiere de 60 % şi cu un PDL plasat sub 20%, undeva aproape de 17-18 %. În momentul de faţă noi avem o compoziţie de 4 partide care intră în Parlamentul României, un USL care câştigă alegerile cu o majoritate absolută şi încă 3 partide aflate sub 20%, PDL, UDMR şi poate PP”, apreciază analistul Bogdan Teodorescu.
Dar pentru partidul aflat acum la guvernare, lucrurile ar putea sta chiar mai rău. „Eu îndrăznesc să spun că surpriza din partea PDL-ului anul viitor ar putea să fie cea în care nu ar putea să treacă de 10%. Fiindcă vreau să atrag atenţia asupra faptului că PDL-ul stă la 15-16 % înainte de a începe anul electoral, an care se anunţă a fi foarte greu din punct de vedere economic, cu măsuri sociale extrem de impopulare şi un an în care partidul de guvernământ intră cu un grad mare de neîncredere din partea populaţiei. 9 din 10 români sunt convinşi că România merge într-o direcţie proastă şi peste 9 din 10 români nu au încredere în Traian Băsescu, principalul factor de imagine al partidului democrat-liberal. Statisticile ne arată că orice partid de guvernământ, chiar dacă stătea bine atât din punctul de vedere al sondajelor, cât şi al performanţelor economice sau de guvernare, pierde în anul electoral”, mai spune analistul.
Teodorescu critică comportamentul partidului de guvernământ.”Faptul că sunt luptători e minunat, poate că ar fi fost pentru ei mai bine să fie şi buni manageri, poate i-ar fi ajutat mai tare şi să fie mai puţin agresivi faţă de populaţie şi mai puţin violenţi în mesajele faţă de populaţie, mai puţin obraznici de multe ori şi poate ar fi fost bine să-şi tempereze nişte avânturi, nu neapărat aflate în perimetrul legii şi poate atunci anul acesta le-ar fi arătat mai bine. De doi ani de zile, partidul de guvernământ încearcă să-i facă vinovaţi pe români pentru tot ce se întâmplă în ţară, vinovaţi sunt pensionarii, doctorii, profesorii, avocaţii, poliţiştii, inginerii, tot ansamblul este vinovat că nu-i merită pe aceşti lideri minunaţi care ne conduc. Or, toate aceste lucruri se cumulează la acel minus 93% încredere pe care îl are Traian Băsescu”
Tocmai de aceea, analistul îi acordă credit alegătorului. „Cetăţeanul nu sancţionează numai ratarea actului de guvernare, cât şi atitudinea faţă de el, ori amândouă aceste atribute, amândoi aceşti factori au fost rataţi de partidul de guvernământ, nu au condus bine România şi s-au şi comportat agresiv, ca să nu folosim termeni mai tari faţă de cetăţean. Politica ne-a învăţat că niciodată nu spui niciodată, fiindcă poţi avea surprize, eu personal nu le întrevăd, dar avem un an în faţă în care puteam vedea dacă aceste surprize se vor contura”.
Bogdan Teodorescu spune că alegătorii pot găsi o alternativă în opoziţie.
„Românii nu au de ales între partide care nu au şanse şi putere, ci au de ales între un mamut în acest moment, un partid care are aproape 60% este un mamut electoral şi o putere care stă sub 20% . Acesta este marele lucru pe care l-a făcut USL-ul în anul 2011 şi sper să-l continue şi în 2012, să-şi arate forţa, să-şi demonstreze soliditatea în teritoriu, să se organizeze suficient de bine să contracareze ipoteticele măsuri în afara legii pe care le-a pregătit PDL. Noi avem de ales între două şi doar două opţiuni, pentru că nu există a treia. O opţiune este continuăm cu actuala putere, care am văzut ce face, sau încercăm o putere nouă care, teoretic afirmă că va face altceva. Ce pot să spun sigur este că ştiu exact ce ar face PDL-ul. Asta ştim cu toţii, ce ar face PDL-ul dacă ar rămâne la guvernare, ar face mult mai rău decât a făcut până acum, fiindcă asta a făcut, a mers din rău în mai rău. Având această certitudine, nu pot vedea decât o singură opţiune, să încerc să opresc un rău despre care ştiu în speranţa unui bine care poate să vină.
Alegerile comasate de anul viitor nu sunt un semn bun pentru Teodorescu.
„Alegerile comasate înseamnă un pas uriaş în urmă, înainte de a discuta calităţile trebuie să discutăm semnificaţia. Semnificaţia alegerilor comasate înseamnă că dacă de acum înainte o putere nu are chef să piardă alegerile le amână. Asta face Traian Băsescu, asta face Emil Boc şi asta face partidul de guvernământ. Sintagma lor e simplă, pierdem alegerile, deci le amânăm. Ceea ce este catastrofal, alegerile nu se amână, pentru că pasul următor e să nu le mai ţii deloc. Unul dintre lucrurile pe care puterea, această putere nu îl ia în calcul este că s-ar putea totuşi să piardă alegerile şi că tot ceea ce au iniţiat acum poate fi folosit nu numai că împotriva lor, dar le poate fi impus, fiindcă sunt clare încălcări ale legii, şi că în ziua de după pierderea alegerilor oamenii legii ar putea chiar să vină să-i întrebe ce aţi făcut şi să fie puşi să răspundă pentru asta. Conducerea partidului se teme că pierzând localele vor fi complet abandonaţi pentru parlamentare. De-aia le pun laolaltă. Ca să nu existe o perioadă de dezamăgire şi degringoladă a partidului după ce vor mânca bătaie la locale. De aia pun alegerile odată. Ca şocul să vină o singură dată şi ce rămâne rămâne”