Secretarul apărării James Mattis a semnat ordinul pentru continuarea misiunii până la 31 ianuarie, potrivit unui comunicat al Pentagonului, scrie agerpres.ro. Desfăşurarea armatei ar fi încetat, în lipsa ordinului de prelungire a misiunii, la jumătatea lui decembrie.
Ordinul marchează o nouă extindere a operaţiunii militare care a crescut încet dar sigur după ce preşedintele Donald Trump a grăbit soldaţi şi puşcaşi marini la posturile de frontieră înainte de alegerile de la 6 noiembrie, o mişcare caracterizată de critici drept o manevră politică.
Administraţia a argumentat că trupele sunt necesare pentru a ajuta la stoparea caravanelor de mii de migranţi din America Centrală care se îndreptau atunci spre Mexic şi sperau să poată solicita azil în SUA.
Casa Albă a autorizat luna trecută armata să reţină, percheziţioneze şi, dacă este necesar, să folosească forţă letală pentru a proteja personalul guvernamental american de migranţi, o schimbare majoră în rolul armatei, dar oficialii de la Pentagon au subliniat că se va recurge la o astfel de măsură numai în situaţii de urgenţă.
În jur de 5.600 de militari americani sunt desfăşuraţi în prezent de-a lungul frontierei în Arizona, Texas şi California pentru a sprijini poliţia de frontieră. Unii dintre ei s-ar putea întoarce la bazele lor în următoarele săptămâni, în special militarii din unităţile de inginerie care au încheiat misiunea de a fortifica punctele de trecere a frontierei, a declarat un oficial din domeniul apărării.
Nu este clar în prezent de câţi militari va fi nevoie la frontiera cu Mexicul până la sfârşitul lunii viitoare, a mai spus oficialul citat.
„Secretarul apărării a aprobat extinderea prezentului sprijin al Departamentului Apărării pentru răspunsul Departamentului Securităţii Interne la sosirile caravanelor de migranţi”, se menţionează în comunicat.
Ordinul îi va ţine pe militari departe de casă de Crăciun şi de Anul Nou şi cel mai probabil va intensifica criticile din partea democraţilor, care au numit desfăşurarea de trupe o stratagemă politică costisitoare.
Departamentul Securităţii Interne, de care ţine Agenţia americană de protecţie a vămilor şi a frontierelor, a cerut Pentagonului să amâne plecarea programată a trupelor, invocând persistenţa ameninţării unei ciocniri între solicitanţii de azil şi personalul său.
Mii de migranţi din caravane din America centrală au ajuns în oraşele mexicane Tijuana şi Mexicali din apropierea frontierei americane.
Luna trecută, la punctul de frontieră San Ysidro, au avut loc ciocniri ale migranţilor cu poliţiştii de frontieră, care au tras cu gaze lacrimogene asupra lor. Soldaţii americani neînarmaţi au fost văzuţi atunci mutând gardul de sârmă ghimpată pentru a bloca tentativa de trecere a frontierei.