Prezenţa polenului de la un organism modificat genetic în miere va fi semnalată pe etichetă

Comisia Europeană a adoptat pe 21 septembrie o propunere ce prevede aplicarea normelor de etichetare referitoare la prezenţa organismelor modificate genetic (OMG) în alimente, în cazul mierii ce conţine polen de la o plantă modificată genetic, potrivit www.europa.eu.
Romania TV
21 sept. 2012, 17:44
Prezenţa polenului de la un organism modificat genetic în miere va fi semnalată pe etichetă

Acest aspect a apărut în contextul unui litigiu privind statutul juridic al mierii, după ce s-a constatat că mierea unui apicultor german conţinea polen de porumb modificat genetic MON 810. Instanţa germană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie în acest caz în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.

În 6 septembrie 2011, Curtea Europeană de Justiţie a pronunţat o hotărâre în care a indicat că: a) înţelegerea anterioară a domeniului de aplicare al legislaţiei referitoare la OMG-uri este greşită (această legislaţie era pe deplin aplicabilă polenului modificat genetic din miere) şi că b) polenul din miere trebuie considerat ca fiind un ingredient.

Pe de altă parte, propunerea CE recunoaşte că polenul este un constituent natural şi nu un ingredient al mierii: acesta intră în stup ca urmare a activităţii albinelor şi se regăseşte în miere indiferent dacă apicultorul intervine sau nu.

Astfel, în conformitate cu standardele internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), propunerea defineşte polenul ca fiind un constituent natural al mierii, nu un ingredient al acesteia.

Prin urmare, întrucât polenul este considerat a fi un constituent natural al mierii, normele UE în materie de etichetare, care impun o listă de ingrediente, nu se aplică.

Propunerea Comisiei nu va afecta însă concluzia Curţii în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei referitoare la OMG-uri în cazul polenului modificat genetic din alimente. În special, propunerea respectivă nu modifică concluzia Curţii potrivit căreia mierea care conţine polen modificat genetic poate fi introdusă pe piaţă numai în cazul în care face obiectul unei autorizaţii eliberate în conformitate cu legislaţia.

În plus, vor fi, de asemenea, aplicabile normele în materie de etichetare referitoare la prezenţa OMG-urilor în alimente.

UE reprezintă aproximativ 13 la sută (200.000 de tone) din producţia de miere la nivel mondial: Spania este cel mai mare producător de miere (33.000 de tone), urmată de Italia, Ungaria şi România (care produc fiecare aproximativ 22 000 de tone) şi de Portugalia (21.000 de tone). Importurile de miere în UE se ridică la aproximativ 140.000 de tone şi reprezintă 40 la sută din consumul total al UE.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Iese Elena Udrea din închisoare? Vestea venită azi, 28 aprilie: Este absolut normal
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Vești rele pentru toți angajații. Șase zile libere, tăiate de Guvern din 2026
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Facultățile care se închid definitiv în 2025. Programele de licență vor fi lichidate prin decizia Ministerului Educației
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Alina Badic, horoscop pana pe 4 mai 2025. „Este o perioada destul de dura, o conjunctie care poarta un mesaj deosebit pentru noi”
MediaFlux
Spania, Portugalia și Andorra au rămas fără curent. UPDATE: Și Franța e afectată! „Problemă în rețeaua electrică europeană”, anunță autoritățile LIVE VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre