„Există lege care interzice serviciilor să-şi facă cunoscute reţelele, ofiţerii acoperiţi, descoperiţi, dar când discutăm despre funcţia de preşedinte al României nu poţi să nu informezi, nu spune nimeni să o facă serviciul că nu are voie prin lege, dar candidatul are obligaţia să o facă şi voi fi în măsură să vă aduc probe ce înseamnă acest dublu buton”, a afirmat şeful statului. Fumigena lansată de Băsescu a fost preluată de reprezentanţii ACL, care au precizat că grupurile parlamentare ale PNL şi PDL din Camera Deputatilor vor cere conducerii acestui for legislativ constituirea unei comisii parlamentare de anchetă.
Şi Klaus Iohannis a comentat tema, precizând că declaraţiile Preşedintelui Băsescu nu-l vizau. „Eu nu mă număr printre politicienii care deţin informaţii secrete, decât cele vehiculate în spaţiul public şi în formaţiunea politică pe care o conduc”. Candidatul ACL a mai spus că „dacă preşedintele s-a apucat să deschidă această temă, trebuie să o şi închidă, să spună despre cine este vorba”. În mod normal, temei lansate de Băsescu ar fi trebuit să nu i se acorde o atenţie prea mare în contextul în care este o fumigenă lansată să acopere succesul României la Bruxelles privind comisarul european.
Iar exact acest lucru a fost făcut de premierul Victor Ponta, care a declarat că „nu cred că aceasta trebuie să fie tema de campanie, să-l găsim pe domnul sau pe doamna care, nefiind miniştri, nu ştiu, au activat sau activează în servicii de informaţii”. În timp ce reprezentanţii ACL au continuat să abordeze tema pe tot parcursul zilei de joi, premierul s-a deplasat în Ardeal, acolo unde au avut loc în ultimii ani investiţii extreme de importante în infrastructura rutieră şi feroviară. Victor Ponta a oferit microbuze şcolare primarilor din Harghita şi Covasna, a inaugura gara din Bistriţa şi a fost prezent la semnarea contractul de finanţare pentru realizarea campusului Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”.