Pricopie: Abandonul şcolar se situează între 16,5% şi 18%

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut marţi, în timpul dezbaterii "Marginalizarea socială - factor de risc pentru educaţie", organizată de Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", că abandonul şcolar în România se situează între 16,5% şi 18%.
Iulian Tudor
07 mai 2014, 05:39
Pricopie: Abandonul şcolar se situează între 16,5% şi 18%

Problema accesului în învăţământ şi cea a echităţii sunt extrem de importante şi în România. (…) Infrastructura educaţională nu este aceeaşi peste tot. Astfel, accesul nu este acelaşi pentru toată lumea. Avem un procent de 16,5% şi chiar 18%, depinde de an, în ce priveşte abandonul şcolar. Am putea fi primul stat la nivelul UE cu procente ridicate. O explicaţie ar fi aceea că trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a este dificilă pentru multe familii. Distanţa este principala cauză şi apoi banii. Constatăm că avem o problemă de reţea„, a spus ministrul Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

O soluţie pentru diminuarea abandonului şcolar ar fi asigurarea unei oferte educaţionale diferenţiate, iar procesul educaţional să înceapă de la vârste fragede.

În acest sens, Remus Pricopie a precizat că se are în vedere scăderea vârstei de la care copilul să fie înscris la grădiniţă, astfel încât să primească o pregătire de specialitate încă de la trei ani, iar ultimul an de grădiniţă să devină obligatoriu începând cu 2015-2016.

Dacă vrem să asigurăm o diminuare a diferenţelor sociale la nivelul educaţiei trebuie să începem procesul de educare a copilului cât mai devreme, apoi, pe măsură ce copilul creşte, să îl monitorizăm în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Al treilea pas este să diferenţiem oferta educaţională. Numai aşa vom reuşi să reţinem cât mai mulţi elevi în procesul de învăţare. (…) În trei săptămâni începem pentru prima dată evaluările de sistem pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În momentul în care vom avea aceste date, vor fi introduse în calculator şi vom avea o hartă a performanţei pe cele trei etaje şi vom şti unde trebuie să intervenim şi unde nu. În comunităţile sărace ne aşteptăm să avem diferenţe„, a precizat acesta.

De asemenea, şi premierul Victor Ponta a precizat în mesajul său, transmis Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai”, că abandonul şcolar reprezintă un fenomen complex, „care necesită o bună cooperare între autorităţile centrale, locale, societatea civilă şi şcoli”.

Părăsirea timpurie a şcolii este un efect al marginalizării sociale şi al problemelor economice cu care familiile se confruntă. Din nefericire, România încă înregistrează o rată mare a abandonului şcolar, peste media europeană, dar un lucru îmbucurător este acela că am început să acţionăm în mod direct asupra cauzelor acestui fenomen. (…) În privinţa politicilor educaţionale, o direcţie principală a Guvernului a vizat sprijinirea elevilor aflaţi în situaţii de risc, printre măsurile adoptate fiind creşterea bugetului Educaţiei, achiziţionarea de microbuze şcolare, introducerea internetului în şcoli şi asigurarea accesului gratuit la calculator„, se arată în mesajul premierului Victor Ponta.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'