„Problema accesului în învăţământ şi cea a echităţii sunt extrem de importante şi în România. (…) Infrastructura educaţională nu este aceeaşi peste tot. Astfel, accesul nu este acelaşi pentru toată lumea. Avem un procent de 16,5% şi chiar 18%, depinde de an, în ce priveşte abandonul şcolar. Am putea fi primul stat la nivelul UE cu procente ridicate. O explicaţie ar fi aceea că trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a este dificilă pentru multe familii. Distanţa este principala cauză şi apoi banii. Constatăm că avem o problemă de reţea„, a spus ministrul Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
O soluţie pentru diminuarea abandonului şcolar ar fi asigurarea unei oferte educaţionale diferenţiate, iar procesul educaţional să înceapă de la vârste fragede.
În acest sens, Remus Pricopie a precizat că se are în vedere scăderea vârstei de la care copilul să fie înscris la grădiniţă, astfel încât să primească o pregătire de specialitate încă de la trei ani, iar ultimul an de grădiniţă să devină obligatoriu începând cu 2015-2016.
„Dacă vrem să asigurăm o diminuare a diferenţelor sociale la nivelul educaţiei trebuie să începem procesul de educare a copilului cât mai devreme, apoi, pe măsură ce copilul creşte, să îl monitorizăm în clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. Al treilea pas este să diferenţiem oferta educaţională. Numai aşa vom reuşi să reţinem cât mai mulţi elevi în procesul de învăţare. (…) În trei săptămâni începem pentru prima dată evaluările de sistem pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. În momentul în care vom avea aceste date, vor fi introduse în calculator şi vom avea o hartă a performanţei pe cele trei etaje şi vom şti unde trebuie să intervenim şi unde nu. În comunităţile sărace ne aşteptăm să avem diferenţe„, a precizat acesta.
De asemenea, şi premierul Victor Ponta a precizat în mesajul său, transmis Institutului Social-Democrat „Ovidiu Şincai”, că abandonul şcolar reprezintă un fenomen complex, „care necesită o bună cooperare între autorităţile centrale, locale, societatea civilă şi şcoli”.
„Părăsirea timpurie a şcolii este un efect al marginalizării sociale şi al problemelor economice cu care familiile se confruntă. Din nefericire, România încă înregistrează o rată mare a abandonului şcolar, peste media europeană, dar un lucru îmbucurător este acela că am început să acţionăm în mod direct asupra cauzelor acestui fenomen. (…) În privinţa politicilor educaţionale, o direcţie principală a Guvernului a vizat sprijinirea elevilor aflaţi în situaţii de risc, printre măsurile adoptate fiind creşterea bugetului Educaţiei, achiziţionarea de microbuze şcolare, introducerea internetului în şcoli şi asigurarea accesului gratuit la calculator„, se arată în mesajul premierului Victor Ponta.