REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2014. Remus Pricopie scrie că în întreaga sa carieră educațională, atât ca profesor, cât și ca elev sau student, nu a întâlnit niciodată un examen în urma căruia toți participanții să fie mulțumiți. Ministrul Educației afirmă că rezultatele slabe nu sunt cauzate doar de tendința unora de a-și supraevalua cunoștințele, ci și de o problemă sistemică, și anume lipsa unei evaluări timpurii care să evidențieze punctele slabe ale fiecărui elev.
„Până acum, prima și singura evaluare națională a elevilor din ciclul primar și gimnazial se făcea la finalul clasei a VIII-a. Practic, din clasa I și până în clasa a VIII-a nimeni nu avea o imagine integrată, la nivel național, asupra performanței sistemului și a fiecărui elev. Copiii aflau abia la finalul ciclului gimnazial, prin aceste examene din cadrul Evaluării Naționale, care sunt punctele lor forte și unde au vulnerabilități”, susține Remus Pricopie.
Ministrul Educației este de părere că introducerea evaluărilor naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a corectează această deficiență a sistemului și permite fiecărui elev să își cunoască propriul nivel de pregătire.
„[…] fiecare elev va ști care este nivelul real la care se află, iar profesorii și părinții vor putea acționa punctual pentru a remedia eventualele probleme. În acest fel, la Evaluarea Națională, vor fi mai puține surprize”, a scris Remus Pricopie pe pagina sa de Facebook.