Pricopie: Imediat ce se termină BAC-ul 2013, MEN va pregăti metodologia pentru examenul din 2014

Ministerul Educaţiei va pregăti metodologia pentru Bacalaureatul din 2014, imediat ce se va termina examenul din acest an, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, ministrul Remus Pricopie.
Romania TV
10 iun. 2013, 15:02
Pricopie: Imediat ce se termină BAC-ul 2013, MEN va pregăti metodologia pentru examenul din 2014

„Cred că, deocamdată, trebuie să aşteptăm să decurgă în bune condiţii acest Bacalaureat şi, imediat cum se termină acesta, Ministerul Educaţiei va pregăti metodologia pentru Bacalaureatul din 2014, unde eu nu prevăd modificări substanţiale, poate lucruri de procedură, dar nu de fond. Însă, imediat după terminarea Bacalaureatului din 2013, vom demara o dezbatere publică amplă privind modul în care Bacalaureatul ar trebui să se deruleze începând cu 2016. Nu vreau să spun dinainte lucruri pe care de fapt ar trebui să le aflăm din cadrul dezbaterii publice”, a precizat Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă Bacalaureatul profesional va rămâne, el a arătat că inclusiv acest proiect trebuie să intre în cadrul discuţiei mai largi despre acest examen.

„El nu putea să facă obiectul acestui Bacalaureat, pentru că metodologia de organizare a Bacalaureatului a fost aprobată deja în septembrie anul trecut. Dar, repet, în cadrul dezbaterii mai largi privind Bacalaureatul în viitor, cred că orice subiect poate fi discutat. Important e ca în final să ajungem la o concluzie care să nu aibă o legătură cu miniştrii Educaţiei sau cu Guvernul de astăzi. Eu cred că trebuie să fie o formulă de Bacalaureat care să aibă legătură cu şcoala românească şi nu să schimbăm formulele de examinare şi de evaluare odată cu ministrul sau cu Guvernul”, a subliniat ministrul Pricopie.

El nu a dorit deocamdată să estimeze un procent de promovabilitate la Bacalaureatul din acest an, argumentând că trebuie analizat nivelul de pregătire al elevilor din acest an.

„Nu mi se pare normal. Haideţi să vedem care este nivelul de pregătire al elevilor anul acesta, să vedem dacă înregistrăm sau nu un progres, dacă nu înregistrăm un progres, să analizăm de ce. Haideţi să vedem mai întâi rezultatele finale. Şi, în plus, discuţia este mult mai largă pentru că astăzi de dimineaţă m-am uitat din nou, m-am mai uitat pe cifre de o mie de ori până acum, dar m-am uitat din nou pe distribuţia notelor pe diferite discipline. Şi, de exemplu, există diferenţe foarte mari între Istorie şi Matematică, distribuţia statistică a notelor. În timp ce distribuţia notelor la istorie este mult mai corectă de ceea ce spunem noi curba lui Gauss, adică o distribuţie de la 10,00 către note mici proporţionale cu numărul cel mai mare de note în zona de 6,50 – 7,50, la celelalte, la Matematică de exemplu, notele sunt mult deplasate spre valori mici, spre extreme mici. Şi poate că de aici ar trebui să plece discuţia – avem noi formula de evaluare corectă în raport cu ceea ce se face la clasă?”, a arătat ministrul Educaţiei.

Acesta a argumentat prin faptul că discuţia în acest sens este una foarte tehnică. „Te gândeşti, pe de o parte, la ce nivel de pregătire are elevul dar, pe de altă parte, te gândeşti dacă examinarea evaluarea este corespunzătoare cu ceea ce a făcut elevul la clasă. Prin urmare nu vreau să facem această dezbatere, cu tot respectul pentru mass-media, cred că în primul rând această dezbatere trebuie să fie la nivelul profesorilor şi pedagogilor, apoi trebuie să extindem dezbaterea la nivelul spaţiului public pentru ca, în final, în septembrie, să decidem cel puţin pentru 2014 cum vom proceda. Dar, repet, nu cred că avem dreptul să facem schimbări semnificative pentru 2014, dar să încercăm să privim într-un mod serios către viitor – momentul 2016 fiind într-un fel un moment obligatoriu asupra căruia trebuie să medităm pentru că legislaţia prevede o schimbare în 2016”, a mai spus ministrul Remus Pricopie.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Obiectele pe care să nu le ții niciodată în dormitor. Îți strică somnul și nu te lasă să te odihnești
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep va întări poziția României ca lider în producția de gaze din UE
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!