„Cred că, deocamdată, trebuie să aşteptăm să decurgă în bune condiţii acest Bacalaureat şi, imediat cum se termină acesta, Ministerul Educaţiei va pregăti metodologia pentru Bacalaureatul din 2014, unde eu nu prevăd modificări substanţiale, poate lucruri de procedură, dar nu de fond. Însă, imediat după terminarea Bacalaureatului din 2013, vom demara o dezbatere publică amplă privind modul în care Bacalaureatul ar trebui să se deruleze începând cu 2016. Nu vreau să spun dinainte lucruri pe care de fapt ar trebui să le aflăm din cadrul dezbaterii publice”, a precizat Remus Pricopie, potrivit Agerpres.
Întrebat dacă Bacalaureatul profesional va rămâne, el a arătat că inclusiv acest proiect trebuie să intre în cadrul discuţiei mai largi despre acest examen.
„El nu putea să facă obiectul acestui Bacalaureat, pentru că metodologia de organizare a Bacalaureatului a fost aprobată deja în septembrie anul trecut. Dar, repet, în cadrul dezbaterii mai largi privind Bacalaureatul în viitor, cred că orice subiect poate fi discutat. Important e ca în final să ajungem la o concluzie care să nu aibă o legătură cu miniştrii Educaţiei sau cu Guvernul de astăzi. Eu cred că trebuie să fie o formulă de Bacalaureat care să aibă legătură cu şcoala românească şi nu să schimbăm formulele de examinare şi de evaluare odată cu ministrul sau cu Guvernul”, a subliniat ministrul Pricopie.
El nu a dorit deocamdată să estimeze un procent de promovabilitate la Bacalaureatul din acest an, argumentând că trebuie analizat nivelul de pregătire al elevilor din acest an.
„Nu mi se pare normal. Haideţi să vedem care este nivelul de pregătire al elevilor anul acesta, să vedem dacă înregistrăm sau nu un progres, dacă nu înregistrăm un progres, să analizăm de ce. Haideţi să vedem mai întâi rezultatele finale. Şi, în plus, discuţia este mult mai largă pentru că astăzi de dimineaţă m-am uitat din nou, m-am mai uitat pe cifre de o mie de ori până acum, dar m-am uitat din nou pe distribuţia notelor pe diferite discipline. Şi, de exemplu, există diferenţe foarte mari între Istorie şi Matematică, distribuţia statistică a notelor. În timp ce distribuţia notelor la istorie este mult mai corectă de ceea ce spunem noi curba lui Gauss, adică o distribuţie de la 10,00 către note mici proporţionale cu numărul cel mai mare de note în zona de 6,50 – 7,50, la celelalte, la Matematică de exemplu, notele sunt mult deplasate spre valori mici, spre extreme mici. Şi poate că de aici ar trebui să plece discuţia – avem noi formula de evaluare corectă în raport cu ceea ce se face la clasă?”, a arătat ministrul Educaţiei.
Acesta a argumentat prin faptul că discuţia în acest sens este una foarte tehnică. „Te gândeşti, pe de o parte, la ce nivel de pregătire are elevul dar, pe de altă parte, te gândeşti dacă examinarea evaluarea este corespunzătoare cu ceea ce a făcut elevul la clasă. Prin urmare nu vreau să facem această dezbatere, cu tot respectul pentru mass-media, cred că în primul rând această dezbatere trebuie să fie la nivelul profesorilor şi pedagogilor, apoi trebuie să extindem dezbaterea la nivelul spaţiului public pentru ca, în final, în septembrie, să decidem cel puţin pentru 2014 cum vom proceda. Dar, repet, nu cred că avem dreptul să facem schimbări semnificative pentru 2014, dar să încercăm să privim într-un mod serios către viitor – momentul 2016 fiind într-un fel un moment obligatoriu asupra căruia trebuie să medităm pentru că legislaţia prevede o schimbare în 2016”, a mai spus ministrul Remus Pricopie.