Pricopie: Introducerea mesei calde în şcoli necesită existenţa unei infrastructuri la nivel naţional

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, sâmbătă, că, deşi o reglementare privind introducerea mesei calde în unităţile de învăţământ este de dorit, aceasta nu se poate realiza în prezent întrucât nu există infrastructura necesară care să asigure implementarea programului la nivel naţional.
Iulian Tudor
29 mart. 2014, 09:57
Pricopie: Introducerea mesei calde în şcoli necesită existenţa unei infrastructuri la nivel naţional

Da, sunt de acord cu aşa ceva (cu introducerea mesei calde în şcoli – n.r.). Dacă se poate introduce astăzi, răspunsul este nu fiindcă nu poţi introduce ca obligativitate dacă nu ai infrastructura necesară. Acolo unde sunt posibilităţi şi autorităţile locale pot introduce o cantină în unităţile de învăţământ, se poate face şi astăzi. Noi avem probleme cu cornul şi laptele care nu se păstrează întotdeauna în condiţii optime. Trebuie să facem lucrurile treptat. Lucrurile se fac gospodăreşte. Să nu uităm nici de cele 600 milioane euro de care vom beneficia în perioada 2014-2020 pentru a investi în infrastructură, obţinerea de avize sanitare în şcoli„, a spus ministrul Remus Pricopie, potrivit Agerpres.

Oficialul a atras, totodată, atenţia asupra faptului că România a cunoscut o creştere îngrijorătoare a obezităţii în rândul copiilor.

În acest sens, o soluţie ar fi, în opinia guvernanţilor, introducerea unui număr mai mare de ore de sport în programa şcolară, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor din bazele sportive existente.

În urmă cu un an, când am discutat în Guvern problema educaţiei fizice şi ca activitate extraşcolară, discuţia a plecat de la un raport european în care se arăta că România a avut una dintre cele mai rapide rate de creştere a obezităţii la nivelul copiilor. În 2013, pe datele din 2012, am ajuns să fim cu una dintre cele mai ridicate rate. Care este cauza? Ţine de alimentaţie, de regimul de viaţă, de mişcare, dar şi de faptul că există mult mai multe tentaţii să stai pe scaun şi să te uiţi la televizor sau să te joci pe calculator. Zona de sport şcolar s-a degradat constant. (…) În momentul de faţă avem un inventar al bazelor sportive. De asemenea, premierul a cerut să nu mai avem situaţii în care să avem lacăt pe un teren de sport şi copiii să nu aibă unde să facă ore de sport. Urmărim să mai facem un pas pe zona de revitalizare a bazelor sportive, dar şi pe creşterea numărului de ore de educaţie sportivă„, a spus ministrul.

Remus Pricopie a întărit faptul că în viitorul an şcolar nu vor mai exista clase care să figureze în programă cu o singură oră de educaţie sportivă pe săptămână. Într-o primă fază se vor introduce în programă câte două ore de sport pe săptămână, obiectivul fiind acela de a oferi elevilor posibilitatea de a face patru ore de educaţie sportivă pe săptămână.

Nu putem peste noapte să trecem la patru ore de sport pe săptămână, fiindcă acest lucru înseamnă o creştere a numărului de profesori de sport. Sunt 11.000 de profesori de sport în prezent. În 3-4 ani putem ajunge la acest nivel. Începând cu anul şcolar viitor nu va mai exista vreo clasă care să facă o singură oră de sport. Vor face două. (…) Vorbim de o cultură a sportului, a mişcării„, a arătat acesta.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol