Pricopie: Prevenirea corupţiei în Educaţie ţine de atitudinea profesorilor şi a responsabililor din Minister

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că formele de corupţie în sistemul de educaţie nu se rezumă doar la cele constatate cu prilejul examenelor, iar prevenirea unor astfel de situaţii trebuie să ţină în primul rând de atitudinea cadrelor didactice şi a factorilor de decizie din minister, care trebuie să aibă toleranţă zero la astfel de fapte.
Iulian Tudor
26 sept. 2013, 09:47
Pricopie: Prevenirea corupţiei în Educaţie ţine de atitudinea profesorilor şi a responsabililor din Minister

„Astăzi (joi, 26 septembrie – n.r.) am finalizat un proiect pe fonduri structurale care abordează o radiografie a ceea ce se întâmplă în sistem mai puţin bun şi cum putem să evităm situaţiile de corupţie din sistem. (…) După doi ani avem o serie de lucruri realizate şi aş menţiona în primul rând o strategie anticorupţie în sistemul de educaţie. (…) Înainte de orice este o problemă de conduită, de atitudine a fiecărui cadru didactic sau a celor care administrează sistemul de educaţie. (…) În prezenta strategie, pe care astăzi o vom aproba prin ordin de ministru, sunt toate aceste lucruri prezente: transparenţa, prevenirea, introducerea unor anumite valori”, a declarat ministrul Educaţiei, la Conferinţa naţională pentru prevenirea corupţiei în educaţie, potrivit Agerpres.

El a ţinut să precizeze că, dacă se vorbeşte despre corupţie în sistemul de educaţie, nu înseamnă că este vorba despre un fenomen generalizat.

„Sistemul de educaţie are 230.000 – 240.000 de cadre didactice în învăţământul preuniversitar, 30.000 – 40.000 de profesori universitari, dar dacă ai zece cazuri sau o sută de cazuri evident că ai o problemă şi trebuie să încerci să eviţi o astfel de situaţie”, a declarat ministrul Educaţiei.

Printre instrumentele prevenţie ce vor fi aplicate se regăsesc un Cod de etică şi deontologie profesională şi un Consiliu de etică.

„Eu cred că aceia care sunt profesori trebuie să ştie de la bun început că sunt lucruri pe care poţi să le faci şi lucruri pe care nu poţi să le faci. (…) Consiliul de etică va funcţiona la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ şi este o măsură suplimentară pe care o vom introduce tocmai pentru a evita situaţiile de corupţie”, a declarat ministrul Educaţiei.

Remus Pricopie a precizat că proiectul este unul în care ministerul a aplicat alături de doi parteneri importanţi, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei şi Universitatea Titu Maiorescu.

Despre dimensiunea corupţiei în sistemul de Educaţie, Pricopie a spus că prin cazurile apărute în această vară, dar şi în altă perioadă, s-a demonstrat că sunt profesori care, din păcate, nu respectă „nici legea, nici deontologia profesională”.

Ministrul Educaţiei a adăugat că proiectul a vizat şi răspunsuri la formele de corupţie cel mai frecvent întâlnite în sistemul de educaţie.

„Sigur că cele mai vizibile şi poate că, într-un fel, şi cele mai spectaculoase sunt cele asociate examenelor. De fapt, eu cred că în viaţă lucrurile acţionează gradual. Corupţia la examen este, poate, forma cea mai de sus. Avem, însă, o serie de lucruri pe care le tratăm cu superficialitate sau cu neglijenţă şi, încet-încet, se transformă în acte de corupţie. Şi o să încep cu respectarea legii. Avem legi, avem metodologii şi constatăm că nu întotdeauna aceste legi şi metodologii sunt respectate”, a declarat ministrul Educaţiei.

Pricopie a adăugat că în cadrul ministerului mai există un lucru care nu întotdeauna este respectat, şi anume transparenţa.

„Eu cred că Ministerul Educaţiei nu are secrete de stat sau secrete care ţin de securitatea ţării. Prin urmare, orice decizie sau orice proces în cadrul Ministerului Educaţiei ar trebuie să se desfăşoare la vedere. De multe ori constatăm că nu respectăm procedurile privind Consiliile de Administraţie. (…) „Uităm” să invităm sindicatele. E mai simplu să nu invităm Consiliul elevilor. Speculăm un anumit text de lege care nu ne obligă într-un mod foarte clar să invităm. (…) O să transmitem un ordin al ministrului prin care sindicatele şi elevii vor fi prezenţi la toate Consiliile de Administraţie, excepţie fac elevii când se discută probleme de personal”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Un alt tip de „scăpare” care tinde să se transforme în corupţie, a spus Pricopie, este „evaluarea la clasă”.

„Fiecare comunitate şcolară trebuie să ia măsurile necesare pentru a evita fenomenele de corupţie, iar acolo unde aşa ceva se întâmplă trebuie să acţioneze imediat pentru a pedepsi. Reamintesc faptul că, din cele opt cazuri de fraudă la examenele naţionale, şase au fost identificate de către inspectoratele şcolare sau şcoli. Asta înseamnă că sistemul a funcţionat şi nu a fost nevoie să vină cineva din afară şi să funcţioneze pe post de jandarm. (…) Importantă este atitudinea noastră faţă de lucrurile ilegale şi neplăcute. Noi trebuie să anunţăm încă o dată şi dacă e nevoie în fiecare zi că toleranţa la corupţie şi la abuzuri este zero”, a spus ministrul Educaţiei.

Un alt aspect care trebuie urmărit, în opinia sa, este modul în care se promovează în clasă anumite valori fundamentale pentru un stat democratic.

„Elevii noştri de astăzi sunt viitorii jurişti, ingineri, politicieni. Dacă noi nu le cultivăm simţul dreptăţii, al respectului faţă de cei din jur, faţă de lege, s-ar putea să constatăm peste 10-20 de ani că nu mai avem ce să îndreptăm, pentru că aceşti elevi deveniţi maturi ar putea să nu aibă niciun fel de sensibilitate faţă de aceste valori”, a afirmat Pricopie.

El a reamintit şi de preconizatul protocol între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Justiţiei, în sensul ca „persoane din zona justiţiei să vină în şcoli şi să le vorbească elevilor despre lege, despre sistemul judiciar, despre fapte de corupţie”.

„De fapt, această abordare transversală o facem nu doar în zona justiţiei, o să o facem şi în zona medicală, educaţie pentru sănătate, protecţia mediului, literatură, teatru’, a mai spus Remus Pricopie.
La dezbaterea privind finalizarea proiectului de prevenire a corupţiei în sistemul de Educaţie, proiect intitulat ‘Prevenirea corupţiei în educaţie prin informare, formare şi responsabilizare”, au mai participat Gabriel Ispas, managerul proiectului şi secretar general adjunct în cadrul MEN, lideri ai sindicatelor din învăţământ, Silviu Hăncescu şi Marius Nistor, directorul AID, Alexandru Cumpănaşu, şefi de inspectorate şcolare şi directori de şcoli.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși. Mulți români fac o greșeală uriașă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Trageri Loto din 24 noiembrie: mari reporturi în joc
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy