Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și-a făcut publică ultima sa tiradă, plină de înjurături și cuvinte obsece, marți, chiar când în Piața Roșie din Moscova avea loc parada de „Ziua Victoriei”, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Prigojin s-a referit, astfel, la o figură de „bunic fericit” care „crede că este bun” în timpul unei discuții despre lipsa de muniție și despre perspectivele viitoare ale Rusiei în Ucraina.
El s-a întrebat, mai apoi, retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul” se dovedește a fi un „nenorocit total”.
Șeful Wagner a menționat chiar că anumite figuri (referindu-se probabil la Putin și la înalții responsabili ai Ministerului rus al Apărării) ar trebui să înceteze să se mai afișeze în Piața Roșie.
„Ce vor face țara, copiii noștri, nepoții noștri, care sunt viitorul Rusiei, și cum vom putea câștiga acest război dacă – din întâmplare, și aici fac doar speculații – se va dovedi că acest bunic este un complet cap de ***”, a spus el.
„Nu este o problemă legată de soldați. Problema este legată de oamenii care îi gestionează și le dau sarcini. Peștele de la cap se împute”, a declarat Prigojin, calificând drept „criminale” și „trădătoare” ordinele date de ceea ce el a numit o mică clică.
Reputatul istoric britanic Sergey Radchenko spune că Evgheni Prigojin a depășit o linie roșie în momentul în care l-a atacat pe Vladimir Putin.
„Așa ceva nu trebuie să se întâmple în sistemul lui Putin. Sistemul lui Putin permite ca subalternii să se atace între ei, dar niciodată să-și submineze superiorii. Prigojin a depășit această linie. Fie Putin răspunde și Prigojin este `ars`, fie – dacă acest lucru nu se întâmplă – se va transmite astfel un semnal”, a scris istoricul pe Twitter.
„Un semnal că șeful a fost slăbit în mod fatal. Iar acesta este un sistem care nu respectă slăbiciunea”, subliniază istoricul.
„Dacă izbucnirile lui Prigojin (inclusiv ceea ce pare a fi faptul că l-a numit pe Putin `cap de ***`) trec fără consecințe, vom ști că Putin este o forță terminată. Pur și simplu nu poți să-l provoci pe țar în acest fel și să rămâi în viață. Ori țarul nu mai este țar, sau… Nu cred că există un `sau`. Cred că vom afla în curând”, a mai arătat acesta.
Armata ucraineană revendică un contraatac reuşit lângă Bahmut
Un comandant militar ucrainean a declarat miercuri că trupele sale au ucis un număr – neprecizat – de luptători ruşi într-un contraatac reuşit în apropierea oraşului Bahmut din estul ţării, care este sub asediul forţelor ruse de luni de zile şi pe care Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner aflaţi în prima linie a ofensivei, susţine că îl controlează în proporţie de 95 la sută, relatează CNN.
Vorbind într-o înregistrare video partajată pe Telegram, Andrii Bileţki, şeful Brigăzii a 3-a de asalt din Ucraina, a declarat că „unităţile Brigăzii a 72-a Federaţiei Ruse au fost înfrânte”.
„Companiile a 6-a şi a 8-a ale diviziei” au fost „complet distruse”, împreună cu un număr semnificativ de vehicule blindate de luptă, a adăugat el.
Bileţki a spus că au fost luaţi prizonieri un „număr semnificativ” de militari ruşi, iar „unitatea a 3-a de asalt a grupului Wagner a suferit, de asemenea, pierderi grele”.
Război în Ucraina. „Omorâţi-i pe toţi”. Prigojin ordonă mercenarilor Wagner să nu mai ia prizonieri de război
Acţiunea ofensivă ucraineană a „eliberat complet” de forţele ruseşti o zonă cu o lăţime de 3 kilometri şi o adâncime de 2,6 kilometri, a spus el. Nu a fost precizată şi locaţia exactă, menţionează CNN.
Bahmut este scena unui asalt de luni de zile din partea forţelor ruse, asalt în care forţele Wagner au avut un rol proeminent. Conflictul a făcut ca mii de oameni să fugă din orăşelul care înainte de război avea 70.000 de locuitori. În prezent, zona este devastată de război. Însă, în ciuda cantităţii uriaşe de oameni şi resurse pe care Moscova le-a investit în capturarea oraşului, ruşii nu au reuşit să preia controlul total.
În plus, şeful Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, se plânge de mai mult timp că Ministerul rus al Apărării îi lasă oamenii fără muniţia necesară. În ultimele zile, Prigojin a avut mesaje contradictorii, dar foarte nervoase, ameninţând că îşi va retrage mercenarii din zonă.
Marţi, el a afirmat că unele trupe regulate ale armatei ruse şi-au părăsit poziţiile din apropiere de Bahmut, lăsând flancul unde se află luptătorii Wagner temporar descoperit, o problemă pe care spunea că oamenii săi trebuie să o remedieze.