Prigojin trimite primul mesaj după rebeliunea din Rusia: „Nu a fost intenţia noastră să răsturnăm regimul”

Şeful organizaţiei paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin rupe tăcerea luni, la două zile după o rebeliune prin care a făcut regimul lui Vladimir Putin să tremure, şi publică un mesaj audio de 11 minute.
Mircea Filipescu
26 iun. 2023, 19:44
Prigojin trimite primul mesaj după rebeliunea din Rusia:

Evgheni Prigojin evocă, în această înregistrare, falii de securitate în Rusia şi spune că scopul ”marşului” ar fi fost acela de a evita distrugerea Wagner. El spune în această înregistrare, după oprirea rebeliunii, sâmbătă, că scopul său nu era să răstoarne puterea rusă.

El spune că scopul rebeliunii era să salveze gruparea sa paramilitară, ameninţată să fie absorbită în armata rusă.

”Scopul marşului era să nu permită distrugerea grupării Wagner”, declară Evgheni Prigojin în acest mesaj. Obiectivul ”nu era răstunarea puterii în ţară”, subliniază el.

Înaintarea spectaculoasă a Wagner către Moscova, în cursul rebeliunii, sâmbătă, a scos la iveală ”probleme grave de securitate” în Rusia, subliniază el.

Prigojin precizează că oamenii săi au parcurs 780 de kilometri şi au că au întâmpinat puţină rezistenţă.

”Marşul a scos la lumină probleme grave de securitate în ţară”, declară şeful Wagner.

„Ne-am oprit în acel moment, când a devenit clar că va fi vărsat mult sânge”, a continuat el. Prigojin a acuzat încă o dată Ministerul rus al Apărării că a țintit trupele sale cu focuri de artilerie.

În acest mesaj, el nu oferă niciun indiciu despre locul în care se află.

Kremlinul anunţa sâmbătă seara că Evgheni Prigojin pleacă în exil în Belarus, fără să precizeze când anume.

Serviciile de informaţii din Rusia verifică dacă în revolta de sâmbăta trecută a mercenarilor Wagner au fost implicate agenţii de spionaj occidentale, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, conform agenţiei TASS preluate de Reuters.

Citeşte şi: Rusia a reluat masiv bombardamentele în Ucraina. Kadîrov nu-l iartă pe Prigojin: „Am crezut că unii oameni îşi iubesc Patria, că sunt de încredere”

Într-un interviu acordat televiziunii RT, Lavrov a susţinut că ambasadoarea americană la Moscova, Lynne Tracy, a discutat duminică cu mai mulţi oficiali ruşi, cărora le-a transmis „semnale” că SUA nu sunt implicate în revoltă, însă speră că arsenalul nuclear al Rusiei va rămâne în siguranţă, relatează TASS. Ministrul a mai pus pe seama ambasadoarei şi afirmaţia că revolta este o problemă internă a Rusiei, relatează Agerpres.

Întrebat dacă există dovezi privind neimplicarea în revoltă a serviciilor secrete ucrainene sau occidentale, Lavrov a răspuns: „Lucrez într-un departament care nu strânge dovezi despre acţiuni ilegale, dar avem astfel de structuri şi vă asigur că acestea înţeleg deja asta”.

Reuters reaminteşte că mai mulţi lideri occidentali au apreciat revolta condusă de Evgheni Prigojin, şeful companiei de mercenari Wagner, ca pe un indiciu privind creşterea instabilităţii în Rusia, urmare a invaziei în Ucraina ordonate de preşedintele Vladimir Putin.

Incertitudinile privind viitorul grupării Wagner se referă şi la operaţiunile mercenarilor ruşi în ţări africane cum ar fi Mali sau Republica Centrafricană, unde au jucat roluri importante în conflictele interne de lungă durată. Odată cu deteriorarea relaţiilor Rusiei cu Occidentul, după ce forţele ruse au invadat Ucraina, Kremlinul a insistat asupra angajamentelor din Africa.

Lavrov a declarat televiziunii RT că atât Mali, cât şi Republica Centrafricană menţin contacte oficiale cu Moscova, pe lângă cele cu Wagner. El a adăugat că în Mali acţionează ca instructori „câteva sute” de militari ruşi, care „desigur” vor continua să lucreze.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse a respins ca „aiureli” afirmaţiile unor oficiali ucraineni conform cărora Rusia intenţionează să însceneze un atac urmat de degajarea de radiaţii la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, anexat de Rusia.

Citeşte şi: Iohannis şi Ciolacu, reacţii la criza din Rusia: Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Capital.ro
Românii să fie gata pentru CE E MAI RĂU. Traian Băsescu: Un sfârșit tragic
Playtech.ro
Incendiu la academia lui Năstase și Marica din Pipera! Primele informații ale pompierilor
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Gabi Bădălău, dezvăluiri despre căsătoria cu Claudia Pătrășcanu: Nu o iubeam
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani le plătește Gabi Bădălau pensie alimentară copiilor: „Eu îi susțin financiar”
Capital.ro
Asociația de proprietari îți ia banii. Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
substantial.ro
Alertă în Kerala după moartea unui băiat de 14 ani din cauza virusului Nipah
MediaFlux
Cine ia LOCUL lui BIDEN! S-a aflat după DEMISIE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!