Republica Moldova se află în mijlocul unei crize umanitare urgente ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Zeci de mii de refugiați din Ucraina continuă să fugă și să-i treacă zilnic granițele.
Izbucnirea războiului a determinat recent Chișinăul să solicite aderarea la UE, dar asta a ridicat și întrebări despre Transnistria, o regiune separatistă susținută de Rusia, pe care Moldova o vede ca parte integrantă a teritoriului său.
Citeşte şi Premierul Republicii Moldova: Fiecare al optulea copil din Republica Moldova este acum refugiat
Sándor Zsíros, de la Euronews, a vorbit cu premierul moldovean Natalia Gavriliță pe această temă. La întrebarea „Care este planul dvs. dacă trupele ruse nu reușesc să se oprească la granițele Moldovei?”, ea a răspuns: „Acesta este un scenariu ipotetic. În prezent suntem foarte concentrați pe gestionarea fluxurilor mari de refugiați. Avem peste 250.000 de oameni care au trecut granița din Ucraina. Avem 120.000 estimaţi că ar fi rămas în Moldova, cel mai mare număr din Europa ca proporție a populației. Suntem la capacitatea noastră actuală și avem nevoie de mult ajutor și asistență internațională pentru a face față acestei crize umanitare masive. Așa că ne concentrăm pe provocările cu care ne confruntăm acum, mai degrabă, decât să discutăm un scenariu ipotetic”.
„Ați menționat mai devreme neutralitatea țării dumneavoastră. Asta înseamnă că orice aderare la NATO este exclusă, nu?”, a mai spus reporterul, întrebare la care Natalia Gavriliţă a replicat: „Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat în constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO„.