Potrivit unui comunicat al CSM, măsura arestării preventive a fost dispusă pentru o perioadă de 30 de zile, prin încheierea nedefinitivă pronunțată de Curtea de Apel Oradea — Secția Penală și pentru cauze cu minori la data de 17 decembrie, la propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Oradea.
Citeşte şi: Prim-procurorul Gligor Sabău, ARESTAT, după ce a cerut şpagă LEMNE DE FOC şi DRUM ASFALTAT către casă
„Hotărârea de suspendare din funcție a fost luată de Secția pentru procurori în temeiul dispozițiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, conform cărora secțiile Consiliului dispun suspendarea din funcție a judecătorilor și procurorilor, și art. 62 alin. (1) lit. a1) din Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, potrivit cărora procurorul este suspendat din funcție când față de acesta s-a dispus arestarea preventivă”, informează sursa citată.
Curtea de Apel Oradea a dispus vineri arestarea preventivă a prim-procurorului Ioan Sabău Gligor, pe o durată de 30 de zile.
Potrivit DNA, Ioan Gligor Sabău este acuzat de luare de mită (patru infracțiuni din care trei în formă continuată), șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.
Procurorii susțin că, în perioada 2009 — 2012, inculpatul Gligor Ioan Sabău, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei Beiuș, denunțător în cauză.