Prima arestare în cazul dosarului dispozitivelor cardiace refolosite! Medicul de 50 de ani este din Iași

Procurorii au făcut prima arestare în cazul dosarului care vizează refolosirea dispozitivelor cardiace prelevate de la cadavre. Este vorba despre un medic de 50 de ani din Iași.
Alina Costache
18 feb. 2023, 21:11
Prima arestare în cazul dosarului dispozitivelor cardiace refolosite! Medicul de 50 de ani este din Iași

Cine este medicul care a fost arestat. Procurorii au făcut prima arestare în dosarul dispozitivelor medicale prelevate de la cadavre și refolosite pe alți pacienți. Este vorba despre un medic de 50 de ani din Iași. Acesta a primit un mandat de arestare pentru 30 de zile. Anchetatorii au obținut probe care arată că din 2017 până în august 2022 acesta ar fi extras peste 230 de dispozitive de la cadavre sau din alte surse.

Citește și: EXCLUSIV Ce şanse de supravieţuire ar fi avut Bogdan Socol. Medicul Radu Ţincu: „Majoritatea celor care suferă şoc hipotermic îşi pierd viaţa în faza de reîncălzire”

O urmărire penală a fost dispusă de către procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de un medic de la un spital din municipiul Iași. Acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, și luare de mită, a informat Parchetul General.

Conform unor surse judiciare citate de Observator News, ar fi vorba despre medicul Dan Tesloianu, fost șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi.

Medicul își formase o întreagă rețea

„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, mai arată procurorii.

Conform surselor oficiale, până la acest moment dosarul instrumentat de procurori au arătat că medicul și-ar fi alcătuit o întreagă rețea cu ajutorul căreia obținea dispozitivele medicale, prelevate de la cadavre, pe care ulterior le implanta altor pacienți, fără a le înregistra.

„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai arată procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: Medicul Sidonia Susanu, „îngerul copiilor”, după ce fetiţa cu braţele replantate a dansat din nou: „Îţi mulţumesc pentru lecţia de viaţă pe care ne-o oferi, draga Alexia!”

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!