„Cafetiera smart” poate crea o cafea care să respecte în cele mai mici detalii dorința celui care o comandă, datorită faptului că toate ingredientele — cafea, lapte, zahăr, topping de diferite arome, etc. — sunt calculate aproape matematic cu ajutorul unui soft, potrivit Agerpres.
Olandezul Robbert Visser a prezentat prototipul cafetierei, la care lucrează de aproape un an și jumătate, în cadrul Techsylvania, care este cel mai mare eveniment de IT din regiunea Transilvaniei. Din echipa care a dezvoltat acest proiect fac parte și români, din Cluj și din București. Aparatul poate primi comanda prin telefonul mobil sau cu ajutorul unui cod QR pe care îl scanează și astfel îl poate recunoaște cu ajutorul unui ecran.
„Avem o aplicație care poate fi descărcată pe un telefon mobil sau tabletă cu care putem comanda cafeaua de la mașina inteligentă de făcut cafea prin intermediul unui cod QR. Putem personaliza cafeaua după gustul fiecăruia, ne putem selecta din telefon exact ce cantitate de lapte să punem, cât caramel sau zahăr, ce arome și topinguri vrem, iar la final, aparatul calculează chiar și câte calorii va avea ceașca de cafea servită. Această mașina inteligentă de făcut cafea, prima de acest fel din lume care folosește această tehnologie, poate inclusiv să rețină rețeta preferată în memoria sa, astfel încât la următoarea comandă făcută cu același cod QR va servi cafeaua pe care o bei de obicei„, a declarat Robbert Visser.
IT-istul olandez a venit în România la îndemnul unui prieten de aceeași naționalitate. El a povestit că atunci când a sosit în Cluj a descoperit o Românie pe care nu se aștepta să o vadă și astfel au trecut mai mulți ani și nu a mai plecat. Visser și-a deschis în Cluj o firmă care închiriază birouri pentru echipele care au nevoie de asemenea spații, gata mobilate. Cu această ocazie el a descoperit că unul dintre elementele pe care oamenii pun cel mai mare preț la un birou este cafeaua.
„Cafeaua este foarte importantă, iar aparatul de făcut cafea este locul în jurul căruia, într-un birou, se adună toată lumea. Așa mi-a venit ideea acestui aparat, când oamenii mi-au spus: ‘prefer să vin la voi pentru că aveți o cafea foarte bună’„, a explicat creatorul „cafetierei smart”.
Aparatul are un meniu de 16 cafele de bază, dar combinația ingredientelor poate duce la un număr foarte mare de produse pe care le poate oferi. De asemenea, avertizează Visser, este foarte importantă calitatea boabelor de cafea folosite, iar acest lucru depinde de cel care va exploata cafetiera.
În viziunea olandezului, acest aparat este potrivit pentru spații publice — instituții, universități sau birouri și mai puțin potrivit pentru hoteluri sau restaurante.
Datorită faptului că aparatul poate fi conectat în cloud, permite numeroase setări, în funcție de preferințele consumatorului, dar poate fi și foarte ușor administrat, deoarece toate datele pot fi monitorizate urmărind un calculator și astfel poate fi preîntâmpinat consumul până la zero al ingredientelor sau chiar o defecțiune. Astfel, o eventuală rețea de asemenea aparate ar putea fi administrată cu mai mare ușurință și eficacitate.
Aparatul a fost botezat „Troffee”, iar Visser speră să poată începe producția în următoarele două luni. El a mai povestit că a încercat să folosească cât mai multe componente de pe piața românească pentru crearea și fabricarea „cafetierei smart”. Aceasta va putea fi achiziționată la un preț de aproximativ 3.500 de euro.