Ultimele două bănci care au majorat avansul pentru creditele în lei nu s-au dus spre pragul de 30-35%. ING Bank a mărit avansul de la 15% la 25%, Banca Transilvania l-a majorat la 20%. Unicredit va majora și ea din 16 mai avansul la 25%.
Şi unele dintre băncile mari, ca Raiffeisen Bank, BCR şi Alpha Bank, care au decis creşterea avansului la la 30-35%, oferă credite ipotecare în lei cu avans de la 15%, dar doar pentru achiziţia anumitor apartamente noi.
Iată cazul Alpha Bank, care finanţase în perioada de boom mai multe proiecte rezidenţiale: Alpha Astika Akinita, un vehicul investiţional al Alpha Bank Group, a preluat proiectele aflate în dificultate Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza, Green Vista şi Blue Tower, toate din Bucureşti. Chiar dacă acesta din urmă nu este încă scos la vânzare, pentru locuinţele din proiectele pe care le deține, banca oferă pachete financiare pentru care solicită un avans de 15%.
„Pentru proiectele pe care le avem la vânzare, băncile şi-au păstrat avansurile minime pentru proiectele lor, iar momentan nu simţim efecte ale Legii dării în plată. În schimb, dacă avansurile rămân la un nivel dublu şi Prima Casă nu va mai fi suplimentată, piaţa se va bloca”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management, compania care se ocupă de vânzarea proiectelor aflate în portofoliul Alpha Bank.
În funcţie de vechime și venituri, avansul pentru achiziţia unei locuinţe în proiectul Doamna Ghica Plaza, spre exemplu, porneşte de la 15%. Pentru apartamentele din Ibiza Sol, un alt proiect insolvent, finanţat de Alpha Bank şi Raiffeisen Bank, oferta de finanţare include un avans de 25%, în condiţiile în care Alpha a majorat avansul la 30%, iar Raiffeisen la 35%.
Oferta pentru unii dezvoltatori: avans de 20%
În timp ce unii dezvoltatori au construit apartamente doar pentru Prima Casă, cei care ţintesc angajaţii multinaţionalelor beneficiază de un avans de 20% din partea băncilor.
„Angajaţii din multinaţionnale au puşi deoparte 30-40% avans. Înainte aveam o ofertă de finanţare cu 15% avans, iar acum Alpha Bank, Raiffeisen Bank şi BCR ne-au oferit 20%, nu 35% aşa cum se povesteşte”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development, care are în construcţie 170 de apartamente în două proiecte din Bucureşti.
Soluţii de finanţare caută şi alţi dezvoltatori. Gran Via, care are în construcţie aproape 300 de apartamente peste drum de mallul Plaza România, a pierdut clienţii care au semnat un contract de rezervare după ce fondurile pentru Prima Casă s-au epuizat.
„Au anulat contractele pentru că nu-şi pot permite credite ipotecare din cauza avansului. Suntem în discuţii cu instituţii financiare non bancare pentru a găsi soluţii de finanţare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Antoanela Comşa, director general Gran Via România.
Din cele 289 de apartamente aflate în construcţie, compania a semnat antecontracte pentru 84 dintre ele. Şi, cu tot cu Legea dării în plată, Gran Via vrea să înceapă anul acesta lucrările pentru un nou bloc.
„Începem lucrările la un nou bloc anul acesta, pentru a avea o gamă diversă de apartamente, dintre cele care s-au cerut până acum”, mai spune Comşa.
Citeşte continuarea pe economica.net