„Prima Casă” îşi reduce treptat plafonul. Care sunt variantele alternative pregătite de bănci

Băncile vin cu produse alternative la creditul “Prima Casă”, programul urmând să-şi reducă gradual, în următorii ani, plafonul de garanţii. Pe piaţa bancară concurenţa este în creştere.
Filip Stan
04 oct. 2017, 12:23

Anul acesta, fondurile pentru garanţiile la „Prima Casă” s-au epuizat, iar Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM susţine că nu vor mai fi suplimentate, la fel cum s-a întâmplat în anii anteriori.

Însă, băncile au pregătit variante alternative la creditul „Prima Casă”.

„Creditul BCR „Casa Mea „se apropie de „Prima Casă”. Acesta vine cu o dobândă fixă în primii cinci până la zece ani, în funcţie de opţiunea clientului, păstrându-se astfel un control asupra bugetului, indiferent de modul în care fluctuează ROBOR. Dobânda este de 4,1% / an în primii cinci ani, iar ulterior aceasta devine variabilă – ROBOR la 6 luni+2,6%. Condiţia este ca salariul să se încaseze într-un cont deschis la BCR şi să se încheie o asigurare de viaţă la bancă”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Dana Demetrian, vicepreşedinte retail şi private banking, BCR. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani, iar avansul minim este de 15%. Nu se percepe comision de analiză, comision de administrare şi nu există risc valutar deoarece creditul se acordă în lei.

O altă variantă la creditul cu garanţie de stat este „Prima nostră casă”, de la CEC Bank. „Clienţii pot opta pentru creditele ipotecare din ofertă băncii, cu un avans de minimum 15% şi o perioadă maximă de creditare de 35 de ani. Dobândă este una avantajoasă, fiind compusă din ROBOR 6M + 2,40 p.p. (în cazul în care creditul se achiziţionează la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,50 p.p. (fără achiziţionarea împreună cu credit prin card). În situaţia unui avans mai mare sau egal cu 30%, nivelul dobânzii practicate este ROBOR 6M + 2,15 p.p. în cazul în care creditul este achiziţionat la pachet cu un credit prin card, respectiv ROBOR 6M + 2,25% p.a. fără achiziţionarea la pachet cu credit prin card”, potrivit reprezentanţilor CEC Bank, scrie Mediafax.

Astfel, clienţii pot beneficia de o perioadă de graţie flexibilă, stabilită în funcţie de termenul de creditare solicitat. Pentru aceste facilităţi de credit, bancă percepe un comision de analiză dosar în valoare de 500 lei şi un comision de administrare credit de 0,04%, aplicat la soldul lunar al creditului.

„La calculul venitului net pe bază căruia se stabileşte capacitatea de plată se pot lua în calcul toate veniturile certe cu caracter de permanenţă ale clientului şi familiei acestuia. În plus, clienţii care solicită credite ipotecare în perioadă 1 septembrie-31 decembrie 2017 pot beneficia de serviciul Mobile Banking fără plată abonamentului lunar, pentru primele 12 luni”, se arată în răspunsul CEC Bank.

Şi Raiffeisen Bank are o alternativă la „Prima Casă”- creditul imobiliar „Casa Ta”.

Cei care îşi încasează salariul sau pensia în cont la Raiffeisen Bank beneficiază de dobândă preferenţială . De asemenea, există posibilitatea de a plăti preţul imobilului în euro, la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României (BNR), o facilitate oferită de Raiffeisen Bank pentru creditele de achiziţie locuinţă. Iar preabrobarea creditului este valabilă 90 de zile.

„Casa Ta” are o dobândă fixă pe şapte ani, de la 5,25%, dacă incasezi salariul pe card Raiffeisen Bank (5,5% oferta standard).

Creditul imobiliar, Casă Ta dobândă fixă pe şapte ani, de la 5,25%, pentru cei ce îşi încasează salariul pe card Raiffeisen Bank, finanţarea fiind acordată pentru achiziţie, renovare, construire locuinţă sau achiziţie teren. Valoarea creditului poate varia între 5.000 şi 300.000 de euro, echivalentul în lei. După primele şase luni de rambursare se poate opta oricând pentru trei luni de pauză la plată ratelor. Se instituie ipotecă de rang 1 asupra imobilului achiziţionat sau asupra proprietăţii unor terţe persoane. Perioada de acordare a împrumutului este între trei şi 30 de ani, iar avansul între 15% – 45% din valoarea imobilului (avansul de 15%, respectiv 20% , se aplică pentru achiziţia imobilelor din localitaţile cu un indice pozitiv de evoluţie a pieţei imobiliare).

O altă variantă este creditul imobiliar pentru proiecte rezidenţiale destinat achiziţiei unui imobil în proiecte rezidenţiale. Valoarea împrumutului poate varia între 5000 şi 300.000 de euro, pe o perioadă între trei şi 30 de ani. Avansul este de 15% din valoarea imobilului, iar dobânda este fixă în primii şapte ani (4,75%) sau variabilă – ROBOR la trei luni+3%.

Conform strategiei Programului „Prima Casă”, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere un plafon anual de garanţii în cadrul Programului de aproximativ 2,5 miliarde de lei pentru primul an (2017), câte două miliarde de lei pentru fiecare an pentru anii doi, trei, şi patru (2018-2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde de lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate şi contractate în cadrul Programului, factorul cel mai important atât în dimensionarea cererii, cât şi a ofertei de locuinţe, solicitare venită în procesul de consultare cu diferitele entităţi implicate/interesate (atât consumatorii de credite cât şi finanţatorii şi dezvoltatorii de locuinţe).

Reducerea graduală a plafonului de garanţii are în vedere o reducere graduală a intervenţiei statului prin garantare asumând că piaţa creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele standard ale băncilor.

„Aceste niveluri de plafoane vor susţine un volum de credite contractate pentru achiziţia de locuinţe de aproximativ 21-22 miliarde de lei pe perioada strategiei. Asumând o proporţie echilibrată de consum a plafoanelor de garanţii în primul an al strategiei între creditele contractate pentru locuinţe noi sau consolidate şi cele vechi urmată de o creştere a proporţiei creditelor pentru locuinţe noi sau consolidate urmare politicii de tintire a acestora prin acordarea de procente diferite de garantare în urmatorii patru ani ai strategiei (1,25 miliarde din plafoanele anuale alocate în perioada 2018-2020 şi un miliard lei în anul 2021 fiind consumate pe credite noi/consolidate) prin Programul Prima Casă s-ar susţine aproximativ 12 miliarde de lei pentru achiziţia a aproximativ 200.000 de noi locuinţe şi/sau locuinţe consolidate (o medie de aprox 40.000/an asumând o valoare medie a locuinţei de aprox 60.000 euro)”, se arată în strategia Programului „Prima Casă”.

Citeşte şi Ministrul Mediului: O parte dintre documentele necesare accesării programului „Casa verde” se vor depune online

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Care este, de fapt, temperatura ideală în casă pentru a ne menține sănătoși. Mulți români fac o greșeală uriașă
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cum a izbucnit cel mai scurt război din istorie. Conflictul sângeros a durat numai 38 de minute
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriză colosală la ora 9:00. Cele 2 județe care s-au mobilizat masiv duminică dimineața, la urne
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Putin interzice adopția de copii ruși în țări unde tranziția de gen este legală
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy