„Dacă în iunie 2009, apartamentele vechi cu două camere erau vizate în principal, după aproape trei ani, adresabilitatea programului Prima Casă s-a lărgit astfel încât aplicanţii la acest program au în momentul de faţă semnificativ mai multe opţiuni de achiziţie în limita bugetului impus de către stat”, arată imobiliare.ro.
La momentul demarării programului guvernamental, nivelul maxim al aspiraţiilor unui bucureştean era reprezentat de un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele de clasă medie ale Capitalei – Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, la vremea aceea 43% din oferta de apartamente vechi cu două camere din Bucureşti se încadra în pragul de 60.000 de euro.
Astăzi însă, ponderea deţinută de anunţurile compatibile cu Prima Casă pe acest segment este vizibil mai ridicată, respectiv 65% din total. În acest moment, cumpărătorii se pot îndrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romană sau Cişmigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumpărate garsoniere, apartamente cu două sau chiar trei camere, cu suprafeţe de până în 60 de metri pătraţi, în imobile construite între 1950 şi 1970.
În ţară, ofertele care se încadrează în programul Prima Casă, până în 60000 de euro, reprezintă 90-100% din anunţuri. În Bucureşti, spre exemplu, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vânzare la un preţ de maximum 60.000 de euro era foarte redus.
Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 2-6% din anunţurile de vânzare pe segmentul de două camere corespundeau bugetului impus de către stat. În prezent, 21% din ofertele de apartamente în ansambluri rezidenţiale se încadrează în suma garantată de stat prin programul Prima Casă.