La sfârşitul lunii iulie, casa a fost scoasă la licitaţie de Goldart, pentru finanţarea participării acestui proiect la Solar Decathlon Europe 2012, la care participă în premieră o echipă românească.
Prispa, proiectul de casă solară independentă energetic realizată de o echipă de studenţi români, a fost vândută săptămâna aceasta pentru suma de 45.000 de euro, care va acoperi cea mai mare parte a cheltuielilor pentru participarea la concursul de profil de la Madrid, restul finanţării necesare, de peste 50.000 de euro, provenind din sponsorizări, potrivit reprezentanţilor echipei proiectului.
În octombrie, după întoarcerea de la Madrid, casa Prispa va fi reasamblată într-un frumos peisaj rural din comuna Moineşti, în apropiere de Bacău.
Casa a fost încărcată în cele şase camioane care o vor transporta spre Madrid, urmând ca pe 27 septembrie să plece şi echipa. Înainte de plecare, membrii echipei doresc să îşi ia rămas bun şi îşi invită susţinătorii, sâmbătă, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la ora 18.00, la premiera scurtmetrajului „Basm”, realizat de regizorul Tudor Botezatu în casa Prispa. După vizionare, cei prezenţi vor fi aşteptaţi la Clubul Ţăranului la o ultimă poveste înainte de drum.
Ordinul Arhitecţilor din România a fost un susţinător al proiectului Prispa încă din primele lui etape.
Între 13 şi 30 septembrie, casa va fi expusă la Villa Solar din Madrid, perioadă în care are loc jurizarea concursului Solar Decathlon Europe.
Casa românească va concura, alături de alte 19 case realizate de echipe de la universităţi din întreaga lume la Solar Decathlon Europe, cel mai important concurs de arhitectură şi tehnologii aplicate din lume.
De pe 31 septembrie, casa va fi dezasamblată şi va reveni în ţară, cu echipa proiectului, în jurul datei de 7 octombrie.
Prispa este proiectul de casă independentă energetic realizat de prima echipă de studenţi români calificată la concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai cunoscută competiţie care promovează cercetarea în domeniul arhitecturii sustenabile. Echipa românească este formată din circa 40 de studenţi cu diferite specializări – arhitectură, construcţii, politehnică, arte.
Designul Casei Prispa corespunde contextului românesc, cu toate implicaţiile sale socio-politice, economice şi culturale, fiind totodată realizat cu elemente din arhitectura tradiţională. Proiectul încearcă să ofere şi o soluţie la problema degradării zonelor rurale.
Echipa care a realizat proiectul şi-ar dori să continue cu dezvoltarea prototipului la nivel industrializat.
Citeşte mai multe despre prima casă solară românească, PRISPA, aici: PRISPA, prima casă solară românească, inspirată din arhitectura tradiţională FOTO şi VIDEO