Maryam Alsyed Tiyrab, în vârstă de 20 de ani, a fost arestată de poliție în Nilul Alb, Sudan, luna trecută. Tânăra a anunțat că va face apel și speră că va scăpa de pedeapsa capitală. Majoritatea pedepselor cu moartea, dictate în general împotriva persoanelor de sex feminin, sunt anulate de instanța supremă.
În apărarea femeii a sărit o organizație pentru drepturile omului din Uganda.
„Condamnarea la moarte pentru adulter reprezintă o gravă încălcare a dreptului internațional, inclusiv a dreptului la viață și a interzicerii torturii, a tratamentelor sau pedepselor crude, inumane și degradante”, au transmis activiștii, potrivit The Guardian.
Jehanne Henry, un avocat specializat în drepturile omului, susține că sentința reflectă, de fapt, un recul, ca urmare a loviturii de stat. Astfel, liderii politici au revenit la vechile metehne.
„Asta ne amintește că reformele din domeniul justiției, din timpul tranziției (n.r. – guvernamentale) nu au fost duse la capăt, atât timp cât aceste pedepse aspre, arhaice încă figurează în lege”, a punctat juristul.
Ultimul caz din Sudan, în care o femeie a fost condamnată la moarte pentru adulter a fost consemnat în 2013.
Zeci de țări africane încă mai aplică pedeapsa cu moartea. Printre acestea, Iran, Egipt, Irak și Arabia Sudită. Totuși, din ce în ce mai puține execuții au loc în lume. Potrivit datelor din ultimii ani, statele din Orientul Mijlociu au început să aplice pedeapsa capitală mult mai rar.
Peste 1.000 de oameni sunt condamnați la moarte în lume, anual. Decapitarea, electrocutarea, spânzurarea, plutonul de execuție și injecția letală se numără printre metodele aplicate pentru uciderea persoanelor „condamnate”, informează Amnesty International.