Programul „Prima conectare” a intrat deja în vigoare de ceva timp, iar cei care locuiesc în zonele rurale pot să primească rapid banii, evident, dacă respectă fiecare criteriu în parte.
Este vorba despre programul ”Prima conectare”, prin intermediul căruia românii care trăiesc la case primesc 1.900 euro, cu care pot să se conecteze la canalizare.
Vouchere de 3000 de lei pentru plata facturilor. Cea mai bogată primărie plusează în criza energetică
Trebuie totuși spus că acești bani nu sunt virați în conturile persoanelor fizice, ci doar în conturile firmelor care se vor ocupa de conectarea la canalizare.
În acest mod, cei care stau la sat se vor bucura de o toaletă completă, cu canalizare, dar și cu toaletă. De asemenea, costurile sunt suplinite de către statul român.
Cine poate să primească cei peste 9.000 de lei de la stat
Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să primească acest ajutor de la stat? În primul rând, să aibă venituri mici. De asemenea, beneficiarii trebuie să demonstreze că nu au suficienți bani astfel încât să achite singuri lucrările pentru canalizare.
Regulamentul spune clar că venitul pentru fiecare membru nu trebuie să fie mai mare de salariul minim brut, respectiv 2.550 lei. Totuși, multe persoane se află în această situație.
Iar tot pentru cei vulnerabili, Guvernul a mai lansat și programul pentru achiziția de calculatoare. Elevii pot să primească 200 de euro de la stat pentru a-și achiziționa un astfel de dispozitiv.
Programul ‘Prima conectare la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare’ începe pe data 1 noiembrie. Cine poate beneficia de finanțare
La fel ca și la programul menționat anterior și aici există câteva condiții clare. Beneficiarii trebuie să fie studenți sau elevi și să demonstreze că au venituri extrem de mici.
Mai exact, veniturile nu trebuie să depășească suma de 500 lei pentru fiecare membru din familie. De asemenea, beneficiarii trebuie să aibă o vârstă maximă de 26 de ani.
Prima Conectare. Ajutorul se accesează prin intermediul operatorilor de apă și canalizare
Conform unui anunț al AFM, subvențiile nu pot fi solicitate direct de beneficiarii finali ai lucrărilor, ci doar prin intermediul operatorilor de apă și canalizare. Cererile de finanțare se vor transmite la AFM prin aplicația informatică destinată programului care va fi disponibilă pe site-ul instituției, www.afm.ro.
”În cadrul Programului se acordă finanțare pentru realizarea țintelor cuprinse în Investiția 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)- Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și/sau canalizare existente din cadrul Componentei C1: Managementul Apei și contribuie la îndeplinirea Reformei 1. Consolidarea cadrului de reglementare pentru managementul sustenabil al sectorului de apă și apă uzată și pentru accelerarea accesului populației la servicii de calitate conform directivelor europene”, precizează instituția.
Conform sursei citate, solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceștia sunt eligibili sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI – Asociația de dezvoltare intercomunitară.
Așadar, finanțarea nu poate fi solicitată în mod direct de beneficiarii finali care intenționează să se branșeze la apă și canalizare. Aceștia se pot adresa însă operatorului de servicii de utilități publice din localitatea de domiciliu sau, după caz, operatorului regional de servicii de utilități publice, în localitatea de domiciliu.