Autorităţile din Singapore au anunţat acordarea unor prime substanţiale, care pot ajunge până la 69.000 de euro, pentru a încuraja infirmierele să rămână în sistemul public de sănătate din Singapore, care se confruntă cu o penurie de personal şi îmbătrânirea populaţiei, transmite AFP.
Aproximativ 29.000 de infirmieri şi infirmiere, inclusiv din străinătate care lucrează în Singapore de patru ani, vor fi eligibile să beneficieze de un nou program de retenţie a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Ong Ye Kung. „Vrem să ne ajutăm infirmierele să facă o treabă bună”, a subliniat Ong Ye Kung, citat de Agerpres.
Pandemia de Covid-19 a agravat o criză de infirmiere în Singapore, după ce un număr mai mare decât de obicei de infirmiere străine au plecat acasă în timpul pandemiei. Majoritatea infirmierelor străine stabilite la Singapore vin din ţările vecine, în special din Malayezia, Filipine şi Birmania.
Conform unui program de retenţie anunţat de Ong Ye Kung, infirmierele vor putea primi până la 100.000 de dolari singaporezi (69.000 de euro) pe parcursul a 20 de ani, sau până la vârsta de pensionare, oricare survine mai întâi. Anul trecut aceleaşi autorităţi din Singapore au oferit o primă la semnare de 15.000 de dolari singaporezi (aproximativ 10.000 de dolari SUA) pentru noile absolvente ale şcolilor de infirmiere care s-au alăturat spitalelor şi clinicilor publice.
Ong Ye Kung a subliniat că numărul persoanelor care au intrat în şcolile de infirmiere a crescut cu 30% între 2013 şi 2023.
„Trebuie menţionat că în contextul scăderii ratei natalităţii, a scăderii numărului de bebeluşi şi a reducerii efectivelor de studenţi, simplul fapt al menţinerii la un nivel stabil al acestor cifre este un rezultat foarte încurajator”, a declarat ministrul Sănătăţii.
La fel ca şi alte ţări asiatice, Singapore se confruntă cu îmbătrânirea populaţiei. Ministerul Sănătăţii estimează că unul din patru singaporezi va avea peste 65 de ani în 2030, în timp ce numărul seniorilor care trăiesc singuri va ajunge la 83.000 de persoane.