Primă de Crăciun și al 13-lea salariu pentru românii norocoşi. Când şi cum se alimentează cardurile angajaţilor de Sărbători

Angajații români din Italia care primesc al treisprezecelea salariu ar putea beneficia de un supliment de 100 de euro dacă se află în dificultăți financiare. În România, se acordă doar prime de Sărbători, neimpozabile dacă nu depăşesc 300 de lei şi vouchere sociale pentru cei cu venituri reduse.
Filip Stan
12 nov. 2024, 12:04
Primă de Crăciun și al 13-lea salariu pentru românii norocoşi. Când şi cum se alimentează cardurile angajaţilor de Sărbători

Românii care lucrează peste hotare vor beneficia de primă de Crăciun și cel de-al 13-lea salariu. Mai exact, conaţionalii care muncesc în Italia au parte de un final de an fericit, se acordă şi de această dată al 13-lea şi chiar şi al 14-lea salariu, dar şi un bonus de 100 de euro pentru cei cu venituri reduse.

Muncitorii din Italia trebuie să îndeplinească însă anumite condiții pentru a putea primi cadoul de la Moş Crăciun. Noua măsură are scopul de a sprijini angajații care obțin venituri modeste, însă bonusul trebuie inclus în declarația fiscală.

Tichete sociale 2024. Cererile se depun până de Moş Nicolae, iar „a 13-a pensie” se ridică înainte de Crăciun doar cu buletinul

Lucrătorii casnici din Italia, inclusiv menajerele și îngrijitorii, vor beneficia de un bonus special de 100 de euro, conform unei decizii recente a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Această măsură este menită să sprijine angajații cu venituri modeste, extinzând astfel beneficiile financiare și către categoriile tradițional mai puțin protejate.

Deși bonusul este acordat, de obicei, angajaților cu contracte standard, lucrătorii casnici sunt incluși în acest program chiar dacă nu beneficiază de deduceri fiscale din partea angajatorilor. Pentru aceștia, plata bonusului va fi realizată prin intermediul declarației de venit pentru anul fiscal 2024, care va fi depusă în 2025. Astfel, menajerele și îngrijitorii, unde lucrează cei mai mulţi români, vor primi suma proporțional cu perioada lucrată în 2024.

Pensii 2024. Un milion de români primesc doar 1.000 de lei pe lună. Ce se întâmplă cu a 13-a pensie în noua lege

Bonusul se adresează persoanelor cu venituri anuale de până la 28.000 de euro, indiferent de tipul de contract sau de norma de lucru (full-time sau part-time). Cu toate acestea, lucrătorii casnici cu un venit anual sub 8.500 de euro, care nu plătesc impozite, nu sunt eligibili pentru acest sprijin, arată Lavoro e Diritti. O altă condiție importantă este ca beneficiarul să aibă cel puțin un copil aflat în întreținere fiscală sau să aparțină unei familii monoparentale, conform prevederilor incluse în recentul Decret Omnibus.

Veste bună pentru aceşti angajaţi: 500 de lei în plus la al 13-lea salariu, plătit în decembrie 2024, de Crăciun

Pentru majoritatea angajaților eligibili, bonusul va fi acordat în perioada sărbătorilor de iarnă, odată cu al treisprezecelea salariu. Totuși, în cazul lucrătorilor casnici, procesul diferă, deoarece suma va fi inclusă în declarația fiscală. Cei care nu sunt siguri că îndeplinesc toate criteriile pot verifica și aplica pentru bonus odată cu depunerea declarației de venituri. Dacă bonusul este primit în mod eronat, suma va trebui returnată prin aceeași procedură fiscală.

Această inițiativă evidențiază eforturile autorităților de a oferi sprijin financiar și sectoarelor vulnerabile, cum sunt lucrătorii casnici, care, în ciuda rolului lor esențial, nu beneficiază întotdeauna de aceleași avantaje ca alți angajați. Bonusul de Crăciun reprezintă un pas semnificativ în sprijinirea familiilor cu venituri reduse și în reducerea inegalităților din piața muncii.

Țările în care angajatorii sunt obligați de lege să acorde al 13-lea salariu și prime de Crăciun. La ce trebuie să se aștepte românii

Practica de a oferi un salariu suplimentar în decembrie, echivalentul unei luni de muncă, are rolul de a recompensa angajații pentru eforturile depuse pe parcursul anului. Politica de acordare a salariilor din a 13-a lună variază considerabil în Europa. În Portugalia, Spania, Grecia și Italia, majoritatea angajaților au dreptul legal la o primă de Crăciun, de obicei echivalentă cu un salariu lunar.

Al 14-lea salariu intră pe card de Crăciun. Care sunt angajaţii băftoşi care primesc banii în plus de Sărbători 2024

În Portugalia, atât lucrătorii din sectorul public, cât și cei din sectorul privat primesc două prime: una de Crăciun, cunoscută drept „primă de a 14-a lună”, și una în perioada verii, cunoscută drept „primă de a 13-a lună”. Similar, în Spania, angajatorii sunt obligați să ofere două prime suplimentare pe an, dintre care una este acordată în decembrie. Suma și momentul acordării celei de-a doua prime sunt negociate prin „Contracte colective de muncă” – acorduri negociate între sindicate și angajatori, fără caracter legislativ, dar cu o forță similară legilor.

În Grecia, legislația prevede acordarea de prime de Crăciun și vară pentru angajații din sectorul privat. Angajații primesc un salariu suplimentar de Crăciun, jumătate de salariu suplimentar de Paște și jumătate de salariu suplimentar vara. Totuși, în sectorul public, aceste prime au fost eliminate din 2012, ca parte a măsurilor de austeritate adoptate după criza financiară.

Citește și: Premiul Nobel pentru Fizică 2024, acordat lui John Hopfield şi Geoffrey Hinton „pentru descoperirile şi invenţiile fundamentale care permit învăţarea automată cu ajutorul reţelelor neuronale artificiale”

Avocatul specializat în dreptul muncii, Eirini Hamiti, a subliniat pentru Euronews că eliminarea acestor bonusuri a generat reacții negative din partea funcționarilor publici, care consideră că au fost privați de drepturi constituționale.

Alte țări care au adoptat politici similare sunt Olanda și Polonia. În Olanda, angajații beneficiază de o „indemnizație de vacanță”, acordată în lunile mai sau iunie, echivalentă cu 8% din salariul anual brut. În Polonia, deși bonusurile pentru a 13-a și a 14-a lună sunt rare în sectorul privat, cel de-al 13-lea salariu este obligatoriu în anumite ramuri ale sectorului public, precum pentru funcționari publici și profesori.

Citește și: Cresc pensiile în Italia. Guvernul ia în considerare un nou mini-bonus pentru cetățeni. Sumele care urmează să fie primite de pensionari

Se dă şi al 14-lea salariu pe card de Crăciun. Care sunt angajaţii băftoşi care primesc banii în plus de Sărbători 2024

Al 14-lea salariu se acordă angajaţilor români din Italia care îndeplinesc mai multe condiţii. Spre deosebire de al 13-lea salariu, care este acordat tuturor angajaților, „quattordicesima” nu este acordată tuturor, fiind specificat în contractele colective naționale de muncă cine sunt beneficiarii. Există anumite contracte care nu prevăd „quattordicesima”.

Trebuie subliniat că sectorul public nu prevede această plată. Lucrătorii din sectorul public nu pot primi al 14-lea salariu, întrucât este o măsură suplimentară de plată rezervată doar sectorului privat.

Prime Crăciun: 40% dintre salariaţi vor bani, 15% tichete valorice cadou, 13% se așteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare

În ceea ce privește pensionarii, aceasta este acordată în fiecare an în iulie sau în decembrie și este acordată pensionarilor cu vârsta de cel puțin 64 de ani.

Legislația actuală prevede că pensionarii care primesc mai mult de 18.000 de euro pe an din pensie nu vor primi „quattordicesima”.

Pentru pensionari, această plată poate varia de la 366 la 655 de euro și este garantată celor care primesc:

  • pensie pentru limită de vârstă;
    pensie anticipată;
    pensie de invaliditate;
    pensie de urmaș.

Pot beneficia de al 14-lea salariu toți angajații care au prevăzut acest lucru în mod explicit în contract, în special în anumite sectoare. Acest salariu suplimentar este acordat mai ales următoarelor sectoare de muncă:

  • Sectorul terțiar (de servicii);
    Comerț;
    Turism;
    Sectorul alimentar;
    Chimie;
    Transport și logistică;
    Sectorul de curățenie și servicii similare.

Angajații din România  pot primi 300 lei de Crăciun neimpozabili de la firmele la care lucrează. Ce spune Codul fiscal

Cu ocazia Crăciunului, firmele pot oferi angajaților până la 300 de lei. Este vorba atât de cadouri în bani, cât și în natură ori tichete cadou, conform Codului fiscal.

Suma nu este impozitată și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii.

De asemenea, acești bani se pot da și copiilor angajaților. Acest cadou este o opțiune a angajatorilor, nu o obligație.

Reamintim că aceste cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete, se pot da cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie. De asemenea, se pot acorda angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum se face cea mai scumpă cafea din lume. E obținută din excrementele unui animal ciudat
Capital.ro
Sancțiune iarna pentru șoferi. Amendă chiar FĂRĂ anvelope de vară. Îți confiscă și certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Manevra Heimlich: Primul ajutor atunci când o persoană se sufocă din cauza unui corp străin. Video
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Liderul AUR, George Simion, acuzat de legături cu serviciile rusești
MediaFlux
Șeful CASEI de PENSII anunță MAJORAREA PENSIILOR. Cu CÂT se MAJOREAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani