Prima didactică 2023. Profesorii pot să-şi ia ce vor de 450 de lei. Cardurile se alimentează începând cu luna octombrie

Cardurile profesorilor vor fi distribuite în perioada 10-20 octombrie, prin poștă, după cum a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.
Filip Stan
05 oct. 2023, 20:11
Prima didactică 2023. Profesorii pot să-şi ia ce vor de 450 de lei. Cardurile se alimentează începând cu luna octombrie
Ligia Deca, despre majorarea salariilor profesorilor. ”Reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Mai avem foarte multe de făcut”

Prima didactică 2023. Voucherul are o valoare de 1500 de lei net și reprezintă o măsură care susține dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creșterii calității și echității sistemului educațional. Acest ajutor va fi acordat anual, într-o singură tranșă, până în anul 2027.

Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, fără să existe definiția acestora / 300.000 de carduri pentru profesorii și angajații din Învățământ au fost achiziționate, screi Edupedu.ro

EXCLUSIV Vouchere pentru alimente şi în 2024. Ministrul Adrian Câciu anunţă 1.500 de lei pentru românii cu venituri mici

Vouchere educaţionale 2023. 300.000 de carduri, pe care vor fi virate sumele pentru prima de carieră didactică de 1.500 și cea de carieră profesională de 500 de lei, pentru profesorii și angajații din sistemul de Învățământ, au fost achiziționate, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor. Din prima didactică de 1.500 de lei, profesorii pot cheltui 450 de lei pentru nevoi didactice individuale, conform unor clarificări ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Menționăm că nu există o definiție a nevoilor didactice individuale. Cardurile profesorilor vor fi distribuite în perioada 10-20 octombrie, prin poștă, după cum a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Ordonanța de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023 este cea care stabilește că profesorii care au fost în activitate în anul școlar 2022-2023 vor primi în luna octombrie primele de carieră didactică de 1.500 de lei.

Ordonanța citată anterior prevede la art. 9 (8) că „măsurile de susținere a activității didactice pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziționarea de echipamente IT, precum și pentru achiziția de cărți de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.”

Prima didactică 2023. Ce sunt primele de carieră didactică și primele de carieră profesională

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

 

Personalul nedidactic

Art. 4. — (1) Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar aflat în activitate în anul școlar 2022—2023, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022—2023 beneficiază de o primă de carieră profesională acordată sub formă de cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfășurarea activităților educaționale desfășurate în unitățile de învățământ de stat în condiții calitative cât mai bune, precum și pentru alte categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale, în limita unui plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar, suportată din Programul Educație și Ocupare 2021—2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură și în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operațional.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene clarifică faptul că pentru nevoile didactice individuale specifice ale cadrelor didactice) se poate folosi cel mult suma de 450 lei (30%):

„Autoritatea contractantă confirmă faptul că pentru prima categorie de cheltuieli se poate folosi întreaga sumă de 1.500 lei (100%), iar pentru cea de-a doua categorie de cheltuieli (cea pentru nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice) se poate folosi cel mult suma de 450 lei (30%).”

Răspunsurile și clarificările Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene:

În documentul Ministerului de Finanțe se arată că în prima transă vor fi achiziționate cel mult 300.000 de carduri. Aceste carduri vor ajunge la angajații aflați în activitate în anul școlar 2023-2024:

„Numărul maxim estimat de suporturi electronice pentru acordarea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic este aproximativ 850.000 bucăți, pentru o perioada de 4 ani școlari, dar nu mai târziu de luna decembrie 2027 în limita fondurilor disponibile cu această destinație, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile.

În prima tranșă, pentru primul an școlar, vor fi achiziționate maxim 300.000 de carduri, în conformitate cu adresa Ministerului Educației nr.11931/08.09.2023 înregistrată la DGIPOAD cu nr.1500314/11.09.2023. Prima de carieră didactică pentru beneficiarii aflați în activitate în anul școlar 2022-2023 prevăzuți la art. 3 din OUG 58/2023 se va putea utiliza în anul școlar 2023- 2024”, potrivit documentului de mai sus.

Conform sursei citate, prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei și se acordă anual până în 2027 într-o singură tranșă pentru fiecare an școlar. Prima acordare va fi în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar/universitar 2023 -2024.

Prima didactică 2023. Cum poate fi folosită prima de carieră didactică, conform Ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023

„Măsurile de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.

Măsurile de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru plata de cursuri de specialitate, achiziţionarea de echipamente IT, precum şi pentru achiziţia de cărţi de specialitate sau pentru plata cheltuielilor aferente unor nevoi didactice individuale specifice, în limita unui procent de 30% din valoarea nominală a acestora.”

 

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Banca importantă din România care face o schimbare totală. Ce trebuie să știe clienții și ce se va întâmpla cu conturile lor
Capital.ro
NU mai retrage bani de la bancomat. Românii cu bani pe card care nu trebuie să meargă la ATM
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Cum se prepară corect salata de icre. Rezultatul e un deliciu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini. Cel mai bun actor s-a stins mult prea devreme. Nu s-a mai putut face nimic...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Șoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. Anunț de ultimă oră de la RAR
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri