O eclipsă totală de Soare a fost vizibilă într-un perimetru mai restrâns de pe teritoriul american în 1979.
Luni, 21 august, când Luna va trece între Soare și Terra, ea va produce o umbră cu o lățime de aproximativ 110 kilometri, care se va deplasa din Oregon, în nord-vestul extrem, la mijlocul dimineții, până în Carolina de Sud, pe cealaltă coastă a țării, în cursul după-amiezii, traversând astfel 14 state americane într-un interval de aproximativ două ore.
Americanii se vor afla astfel într-un întuneric total în mijlocul zilei timp de peste două minute și vor putea să vadă stele și planete pe cer, dar și coroana Soarelui, care, altfel, este invizibilă cu ochiul liber.
Aproximativ 12 milioane de americani locuiesc în interiorul acestei bande înguste. Cel mai probabil li se vor alătura alte câteva milioane de compatrioți, dar și turiști străini, care vor dori să admire acest spectacol astronomic.
Specialiștii estimează că două treimi din populația țării locuiește la o zi de mers cu automobilul de acest culoar unde eclipsa solară va fi completă, a precizat miercuri, într-o conferință de presă, Martin Knopp, un reprezentant al Departamentului Transporturilor din Statele Unite.
În restul teritoriului american va fi vizibilă o eclipsă solară parțială, a precizat astronomul Rick Fienberg, purtător de cuvânt al American Astronomical Society (AAS).
Însă el consideră că nimic nu se compară cu experiența de a asista la o eclipsă solară totală, un eveniment considerat excepțional. „Să nu vezi niciodată o eclipsă completă de Soare e ca și cum ai trăi întreaga viață fără să te îndrăgostești niciodată”, a adăugat astronomul american, care a dezvăluit că a văzut până în prezent 12 astfel de eclipse.
Statele Unite vor fi singura țară unde eclipsa de Soare va fi totală pe 21 august, fapt ce i-a făcut pe oamenii de știință să vorbească despre „Marea eclipsă americană”, a precizat Mike Kentrianakis, un reprezentant al AAS care organizează acoperirea din punct de vedere mediatic a acestui eveniment pentru asociația menționată.
Spectatorii din alte părți ale lumii și oamenii de știință vor avea acces la numeroase imagini captate înainte, în timpul și după eclipsă de 11 avioane, dintre care cel puțin trei vor aparține NASA, de peste 50 de baloane stratosferice, sateliți și chiar de astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), fiecare imagine urmând să fie captată din unghiuri diferite.
NASA va utiliza, de asemenea, sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), ce va fi orientată spre Terra pentru a urmări umbra lăsată de Lună la nivelul scoarței terestre.
Postul de televiziune al NASA va transmite în direct imagini ale eclipsei, dar și diverse activități asociate acestui eveniment, ce vor fi organizate în parcuri naționale, biblioteci, stadioane, muzee și festivități.
„Niciodată în trecut un eveniment celest nu a fost văzut de atât de multă lume și observat într-un număr atât de mare de locuri, din spațiu, din cer și de la sol”, a spus Thomas Zurbuchen, coordonator al misiunilor științifice derulate de NASA.
Mulți cercetători vor profita de această ocazie rară pentru a monitoriza Soarele și a observa impactul avut de umbra Lunii asupra climatului terestru.
Astronomii avertizează, de asemenea, asupra pericolului generat asupra ochilor dacă Soarele este privit fără ochelari cu lentile speciale în timpul eclipsei parțiale.
O altă tehnică de observare fără risc pentru ochi constă în crearea unui dispozitiv optic, realizând o gaură de mici dimensiuni într-o bucată de carton, pentru a proiecta Soarele pe o foaie de hârtie.
Peste 2 milioane de ochelari „speciali pentru eclipsă” vor fi distribuiți gratuit în Statele Unite în bibliotecile publice.
O altă eclipsă solară totală se va produce pe 8 aprilie 2024 în Statele Unite și va putea fi urmărită din Texas până în Maine. Următoarea eclipsă totală de Soare ce va putea fi admirată de pe coasta de est până pe coasta de vest, din California până în Florida, va avea loc pe 12 august 2045.
Din motive care țin de „mecanica” celestă, eclipsele de Lună și de Soare se repetă la un ciclu de 18 ani și 11 zile, un fenomen cunoscut deja încă din Antichitate.
În fiecare an au loc între patru și șapte eclipse de Soare și de Lună, dintre care cel puțin două solare și două lunare.
Însă eclipsele totale de Soare pot fi observate mai rar decât cele de Lună într-un loc dat de pe Terra și la scala unei țări întregi.