Cel mai important eveniment astronomic al anului, „Marea Eclipsă Americană” este ”sora” celei care a putut fi observată în România, pe 11 august 1999, adică în urmă cu 18 ani, 11 zile şi 8 ore – perioada la care o eclipsă se repetă (ciclul Saros).
TVR va avea la faţa locului o echipă formată din Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic, Alexandru Mironov şi Cătălin Beldea, ”vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, aleargă prin lume pentru a surprinde acest fenomen astronomic.
Punctul de maximă vizibilitate a eclipsei – faza de eclipsă totală – va avea loc la ora 20.43, ora României. Eclipsa din 21 august traversează SUA de la Vest la Est prin 14 state americane, pe o bandă care are o lungime de peste 4.000 de kilometri şi o lăţime de aproximativ 100 de kilometri, arată News.ro.
Evenimente vor avea loc la nivel naţional, inclusiv nunţi care să coincidă cu eclipsa, iar Bonnie Tyler va interpreta piesa din 1983 „Total Eclypse of the Heart” pe o navă de croazieră a companiei Royal Caribbean Cruise Line, chiar înaintea eclipsei.
Eclipsa totală va fi când Luna va acoperi pe de-a-ntregul Soarele şi va putea fi vizibilă pe o fâşie de 113 kilometri lăţime, care traversează 14 state americane din nord-vest până sud-estul ţării.
O eclipsă parţială va începe pe coasta de nord-vest a Statelor Unite, după ora locală 9.00. Ea va putea fi urmărită şi din regiunea Alberta, Canada, dar şi în sudul Braziliei, dacă vremea o va permite.
Chiar şi britanicii şi francezii care locuiesc în vestul ţării vor surprinde o mică parte din eclipsă la apus.
Ultima dată când o eclipsă a fost văzută de-a lungul Pacificului până la Atlantic a fost pe 8 iunie 1918, când o eclipsă totală a fost vizibilă din Washington până în Florida.
NASA va transmite înregistrări video pe un ecran în Time Square din New York
Pentru cei care nu pot vedea eclipsa, NASA a pregătit întreaga zi transmisiuni live pe site-ul nasa.org, care vor fi vizionate în acelaşi timp pe ecran în Time Square din New York.
Potrivit site-ului greatamericaneclipse.com, între 1,85 şi 7,4 milioane de oameni sunt aşteptaţi să călătorească de-a lungul fâşiei, pe unde se va vedea eclipsa. Autorităţile sunt îngrijorate în privinţa blocajelor din tranfic şi a accidentelor.
Un motel aflat de-a lungul autostrăzii din aproierea oraşului Casper, din statul Wyoming – unul dintre locurile alese de observare – a rezervat ultima cameră cu mai mult de 2.100 de dolari încă de joi, scrie dailymail.co.uk.
Eclipsa totală de Soare este o bună ocazie pentru oamenii de ştiinţă pentru a observa coroana solară, care este mai uşor de studiat când Soarele este acoperit în întregime de Lună.
În epoca telefoanelor inteligente, milioane de persoane aşteaptă să înregistreze şi să fotografieze eclipsa.
Cercetătorul Donald Liebenberg, în vârstă de 85 de ani, de la Clemson University din South Carolina, a văzut 26 de eclipse până acum şi spune că fiecare este unică. „Când am văzut-o pe prima am fost impresionat de faptul că temperatura a scăzut şi cerul s-a înegrit iar păsările s-au întors în cuiburi”, a declarat el pentru AFP. „Sunt impresionat că chiar şi babionienii erau capabili să prezică momentul şi locul apariţiei unei eclipse”.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Montana în colaborare cu NASA va participa la Proiectul Space Grant Ballooning prin care vor fi înălţate 50 de baloane la 30 de kilometri altitudine pentru a capta imagini foto-video cu eclipsa totală care traversează ţara în 21 august.
Dragoste în vremea eclipsei
Fred Espenak a văzut prima eclipsă în 1970, pe 7 martie. El tocmai luase permisul de condus şi şi-a dus familia din Staten Island până în Carolina de Nord. „Mi-am promis că nu va fi singura experienţă. A fost superb, atât de spectaculos”.
Zeci de ani mai târziu, Espenak, în vârstă de 64 de ani, astrofizician pensionat de la NASA, a fost supranumit „Domnul Eclipsă” pentru cercetările sale privind predicţiile astrale şi pentru fotografiile cu eclipse.
O figură bine cunoscută în lume ca vânător de eclipse, a călătorit peste tot în lume pentru a vedea 27 de eclipse totale de soare.
Cea mai spectaculoasă eclipsă pentru Espenak a avut loc în India, în 1995. A fost nevoie de o lungă călătorie pentru a vedea o eclipsă scurtă de 41 de secunde. El a călătorit cu un grup şi o femeie i-a atras atenţia. „Mi-am spus atunci: Frumos păr”.
Eclipsa din 1995 pentru Patricia Totten a fost prima, ea încercând să surprindă un astfel de fenomen de mai bine de 20 de ani. În anii care au urmat, şi-au împărtăşit interesul pentru eclipse şi ştiinţă (Totten este o fostă profesoară de chimie) care i-a ajutat să ţină legătura. Câţiva ani mai târziu, cei doi au început să se întâlnească, şi s-au căsătorit în 2006.
Fred şi Patricia Espenak, amândoi pensionari, trăiesc acum în Arizona Sky Village, un sat din estul Arizonei, construit pentru astronomii care vor să facă observaţii astrale în condiţii bune, cu poluare luminoasă scăzută.
„Cred că este minunat să fii căsătorit cu cineva care are o pasiune”, a spus Patricia Espenak, în vârstă de 73 de ani.
Cei doi şi-au transformat dragostea pentru eclipse într-un hobby permanent. Călătoresc împreună prin toată lumea, din China în Antarctica, vânând fenomenul celest.