PRIMA EXPLICAŢIE OFICIALĂ. De ce au ajuns salvatorii DUPĂ 7 ORE la VICTIMELE accidentului aviatic din Horea

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Adrian Fulea, a declarat, la România TV, că localizarea avionului prăbuşut s-a făcut pe baza datelor oferite de operatorul de telefonie mobilă, iar intepretarea acestora a fost făcută de către serviciile de urgenţă anunţate de către STS, ISU Cluj şi Alba.
Romania TV
21 ian. 2014, 19:36
PRIMA EXPLICAŢIE OFICIALĂ. De ce au ajuns salvatorii DUPĂ 7 ORE la VICTIMELE accidentului aviatic din Horea

Purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, a precizat că primul apel al medicului Radu Zamfir a fost recepţionat de către serviciul 112 al STS luni, la ora 16.16. Convorbirea s-a întrerupt, iar medicul a fost sunat înapoi.

La ora 16:16:26, Centrul 112 al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a recepţionat de la locul evenimentului un prim apel prin care a fost anunţată prăbuşirea unui avion. După transmiterea acestei informaţii, apelul telefonului s-a întrerupt. Apelantul a fost sunat înapoi de către operatorul 112 şi după identificarea urgenţei a fost transferat către dispeceratele de urgenţă ale ISU Cluj, la 16.20. La aceeaşi oră, către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Cluj, către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, către Inspectoratul de Jandarmi Cluj, către centrul de operaţii aeriene al Ministerului Apărării Naţionale la 16.22 şi 16.27, către Romarta, către Salvamont Braşov şi către elicopetrul din Târgu Mureş„, a explicat purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea.

Acesta a precizat că, prin intermediul serviciului 112, între orele 16.16 şi 21.33, reprezentanţi ai diferitelor servicii de urgenţă au fost în legătură constantă. „Au fost în legătură directă, în regim de conferinţă, membri ai serviciilor de salvare. Toţi. Dacă au căutat în altă parte, nu e treaba mea să vă comunic (…) Informaţia referitoare la hartă nu este în competenţa noastră. Harta o citesc cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Informaţia a ajuns la toate serviciile de urgenţă”, a afirmat Fulea.

Citeşte şi: Fratele tinerei decedate în tragedia din Apuseni: Am aflat de pe internet de accident. Sora mea era o EROINĂ

Purtătorul de cuvânt al STS a arătat că procedura folosită de Serviciu este aceeaşi utilizată peste tot în Europa. Astfel, harta cu posibila localizare, bazată pe datele de la operatorul de telefonie mobilă, este trimisă la serviciile de urgenţă, neintrând în atribuţiile STS interepretarea acestei hărţi.

Localizarea s-a făcut pe baza informaţiilor primite de la operatorii de telefonie mobilă. Ambele antene ale operatorului de telefonie mobilă, în cazul apelului efectuat de medicul Radu Zamfir, sunt amplasate în judeţul Cluj şi ele acoperă şi o parte din judeţul Alba (…) Noi nu interpretăm datele primite de la operatorii de telefonie mobilă, noi am transmis informaţiile către ISU Cluj şi ISU Alba„, a declarat Adrian Fulea.

Primele IMAGINI după prăbuşirea avionului VIDEO

Şeful Salvamont Sibiu: În zona montană e posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, pentru RFI, că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate chiar dacă în perimetrul respectiv există semnal, adăugând că totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului. Potrivit sursei citate, dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost făcut din judeţul Sibiu.

Adrian David spune că „în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon”.

„Se face prin triangulaţie – dacă se deschid trei celule se ştie exact locul în care s-a făcut apelul. În situaţia în care se deschide o singură celulă sau două, localizarea este foarte grea. Ştiu asta pentru că au fost situaţii în Munţii Făgăraş în care am încercat să localizăm nişte turişti rătăciţi şi tocmai din cauza faptului că s-a deschis doar o celulă n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal să se petreacă aşa ceva. În oraş, în momentul în care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zonă. Dacă este o zonă izolată, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau două. De exemplu, vin apeluri 112 de la cabană şi semnalul respectiv este preluat de o antenă de la Braşov, chiar dacă apelul respectiv este făcut de pe teritoriul judeţului Sibiu. Ulterior apelului se discută între operatorii de la 112 cu instituţiile specializate în intervenţiile de urgenţă şi se intervine cu echipa cea mai apropiată”, a explicat la RFI şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

Un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan şi o tânără studentă la medicină au murit, copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, au fost răniţi. Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici. În zona unde a aterizat forţat avionul a fost trimis şi un elicopter de la SMURD Mureş, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceţii. Pilotul Adrian Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.

Medicul Radu Zamfir, implicat în accidentul aviatic de luni seară, din judeţul Cluj, a declarat, într-un interviu, că pentru a transmite coordonatele locului în care se afla după producerea accidentului din Munţii Apuseni, s-a folosit de Google Maps, care îi arăta formele de relief şi distanţa la care se afla faţă de comunele din zonă.

„După prăbuşire, avionul era rupt, aripile rupte, botul rupt. Eram în avion împrăştiaţi. Fiecare a ieşit cum a putut. Primul lucru a fost să sun la 112, am anunţat că ne-am prăbuşit. Mi s-au cerut coordonatele, am coordonatele din telefon. Am folosi un soft de GPS, Google Maps, unde vedeam date despre relief, despre distanţa la care suntem faţă de nişte comune. Le-am dat datele serviciilor de salvare”, a declarat Radu Zamfir.

DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul care și-a făcut apariția în Marea Neagră. Se încearcă aclimatizarea lui
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Lukașenko pregătit să închidă internetul în timpul alegerilor dacă apar proteste
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili