Cluj-Napoca va avea prima fabrică de hidrogen din România. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, iar finalizarea este estimată pentru sfârșitul anului 2026 – începutul lui 2027.
Conciliul Local a aprobat deha studiul de fezabilitate pentru acest proiect, iar fabrica va fi amplasată în incinta depoului Companiei de Transport Public (CTP).
Citește și: O nouă fabrică va revitaliza Valea Jiului. Gigantul din energie anunţă planul pentru dezvoltarea zonei
Coordonatorul proiectului, profesorul Bogdan Varga de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a dezvăluit că s-a obținut recent avizul de racordare la rețeaua electrică, iar în prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru licitație.
„În acest moment elaborăm caietul de sarcini pentru a începe procedura de licitație publică. Zilele trecute s-a obținut avizul de racordare pentru alimentare cu energie electrică pentru locația de pe strada Plevnei și în acest moment definitivăm documentația pentru caietul de sarcini.
Am estimat 18 luni de la momentul semnării contractului pentru punerea în funcțiune a acestei stații. Dacă toate lucrurile se aliniază, la finalul anului 2026, începutul anului 2027 vom avea prima moleculă de hidrogen produsă efectiv în locație”, a declarat profesorul, pentru Cluj24.
Fabrica va avea o capacitate de producție de 1.024 kg de hidrogen pe zi, cu o putere de 2,3 – 2,5 MW. Hidrogenul va putea fi folosit pentru flota de autobuze cu hidrogen pe care municipalitatea intenționează să o cumpere, dar și pentru Regia Autonomă de Termoficare Cluj-Napoca, care dorește să utilizeze hidrogenul pentru producerea agentului termic și de alți utilizatori interesați.
„Estimăm o capacitate de producție de 1.024 kilograme de H2 în 24 de ore, în jur de 2,3 până la 2,5 MW ca putere. Aceasta va deservi, pe lângă flota de autobuze care tot în cadrul acestui proiect mai larg municipalitatea dorește să le achiziționeze, respectiv o parte din hidrogenul produs va merge către Regia de Termoficare, care la rândul ei are o strategie de utilizare a hidrogenului pentru producere de agent termic, iar o parte din hidrogen va fi disponibil pentru cei care doresc să achiziționeze asemenea tipuri de autovehicule”, a mai declarat profesorul Bogdan Varga.
Citește și: Concedieri la Dacia, se dau 2-14 salarii compensatorii, în funcţie de vechime. Se pot încasa şi 210.000 de lei
Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat în luna octombrie a anului trecut documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Stație producere și alimentare hidrogen”. Acesta propune construirea unei noi capacități în instalații de electroliză pentru o stație de producere hidrogen verde și alimentare cu hidrogen.
Caracteristici tehnice și parametri specifici: