Prima femeie la conducerea Le Monde

Jurnalista Natalie Nougayrède a devenit prima femeie aleasă pentru a conduce cotidianul francez Le Monde, după ce numirea ei în funcţie a fost confirmată, cu o largă majoritate, de membrii comitetului redacţional (Société des Rédacteurs du Monde/ SRM).
Alina Costache
04 mart. 2013, 09:55
Prima femeie la conducerea Le Monde

Candidatura ei a fost aprobată cu 79,4% din totalul voturilor exprimate, depăşind cu mult pragul minim de 60%,  informează AFP, citat de Mediafax.

Natalie Nougayrède, o jurnalistă experimentată în vârstă de 46 de ani, care a lucrat până acum pentru departamentul Serviciul internaţional, îi urmează în funcţie lui Erik Izraelewicz, care a murit în noiembrie, în urma unei crize cardiace. Ea şi-a exprimat din nou vineri, în faţa redactorilor de la Le Monde, „dorinţa de a face excelenţă” cu acest cotidian şi i-a îndemnat pe toţi angajaţii publicaţiei să răspundă cu toţii provocărilor generate de domeniul digital.

Natalie Nougayrède a fost aleasă de acţionarii cotidianului, Pierre Bergé, Xavier Niel şi Matthieu Pigasse, dintre alţi patru candidaţi interni. Nominalizarea ei a fost apoi supusă voturilor exprimate de cei 450 de membri ai SRM.

Joi, Nougayrède a primit sprijinul Consiliului de administraţie al SRM, ai cărui membri au considerat că, „prin parcursul ei profesional şi prin experienţa ei de pe teren, ea este apreciată atât în Franţa, cât şi în străinătate”. „Felul în care ea înţelege mizele internaţionale o va ajuta să dezvolte Le Monde pe toate suporturile”, atât tipărite, cât şi digitale.

Natalie Nougayrède, care nu a ocupat niciodată funcţii de conducere în trecut, a făcut primii ei paşi la Le Monde în 1996, unde a început să lucreze în calitate de jurnalist-corespondent în Ucraina şi apoi la Moscova. S-a alăturat apoi echipei din redacţia pariziană a departamentului de ştiri externe.

A câştigat în 2005 premiul Albert-Londres, pentru reportajele sale din Cecenia şi pentru acoperirea din punct de vedere mediatic a tragediei produse la şcoala din Beslan.

Potrivit statutului acestui cotidian, „directorul ziarului întruchipează Le Monde şi valorile sale. El este singurul responsabil de strategia editorială şi de conţinuturile sale. Îi revine sarcina de a face angajări şi de a face propuneri, fără a suferi nicio presiune. Nu trebuie să răspundă pentru alegerile sale editoriale în faţa acţionarilor, a administratorilor şi a departamentului de publicitate”.

Desemnată director la Le Monde pentru un mandat de şase ani, Natalie Nougayrède a anunţat că va continua liniile trasate de Erik Izraelewicz, care a lansat programul de reînnoire a cotidianului, revista M, noile publicaţii săptămânale, apropiind echipele de la Le Monde şi de la Monde.fr, promovând tipărirea simultană a ziarului la Paris şi în provincie.

Deşi situaţia financiară a grupului Le Monde s-a redresat după recapitalizare şi după sosirea unor noi acţionari, difuzarea versiunii sale tipărite a cunoscut o nouă scădere în 2012 – difuzarea din Franţa a scăzut cu 1,59%, ajungând la 288.113 exemplare vândute, iar difuzarea totală (Franţa şi internaţional) a scăzut cu 2,17% până la 325.295 de exemplare vândute.

În schimb, activitatea digitală a rămas prosperă, site-ul lemonde.fr. înregistrând doar în luna ianuarie 63,3 milioane de vizitatori (61,7 milioane de vizitatori în 2012) cu 279,8 milioane de pagini vizualizate.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Leguma din România pentru care străinii sunt în stare să stea la coadă. Mulți abia o așteaptă și îi recunosc gustul și calitățile nutritive deosebite. Suprafața cultivabilă s-a înjumătățit, iar producția a atins cel mai mic nivel
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Decizie fără precedent în România. Teamă de pană majoră de curent
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rugăciuni de Paște. Ce să rostești în această perioadă sfântă?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul