Agenţia ucraineană Unian numeşte imaginea publicată luni drept „probabil prima fotografie reală a crucişătorului Moskva”. Pe 13 aprilie, rachetele de croazieră ucrainene Neptune au lovit nava amiral a flotei ruse, din Marea Neagră. Potrivit comandamentului militar ucrainean, nava a fost avariată, a luat foc, iar ulterior s-a răsturnat și s-a scufundat. Pe de altă parte, Ministerul Apărării al Federației Ruse a susținut că nava a luat foc după o explozie la bord, a unui depozit de muniție, şi s-a scufundat în timp ce era remorcată.
Pe 24 februarie 2022, în timpul invaziei ruse în Ucraina, crucişătorul „Moskva” a luat parte la capturarea Insulei Șerpilor.
#Ukraine: The first image of the guided missile cruiser Moskva of the Russian Navy that sank a few days ago, via @Bormanike.
Depending on the side you choose to believe, the ship was either hit by 2x R-360 „Neptun” ASMs, or suffered a catastrophic ammunition fire. You decide. pic.twitter.com/CTRNAKT9ES
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) April 17, 2022
Generalul Cristian Barbu a explicat cum a fost posibilă scoaterea din funcţiune a navei amiral a flotei ruse la Marea Neagră. „Este pentru prima dată când s-a folosit această tactică de lovire a unui astfel de crucișător. Este extraordinar de propice acestui moment și arată exact cum s-au dezvoltat și trupele de uscat. Adică această idee de a genera atenție într-o anumită direcție, în timp ce lovitura principală vine în cu totul alt fel.
Care este secretul acestei chestiuni tehnice? Aceste rachete care se îndreptau către crucișător, de la o distanță de vreo 30-35 de kilometri nu mai puteau fi detectate. Ele merg la nivelul apei. Ele pot fi detectate când sunt lansate. Dacă au scăpat de radar, și asta e problema, radarul de pe crucișător era prins pe o dronă„, a spus Barbu.