Este cea mai mare mişcare de protest de până acum împotriva noului Executiv spaniol şi, totodată, prima grevă generală cu care se confruntă premierul, al cărui guvern a luat măsuri de criză ce nu sunt pe placul populaţiei.
„Rajoy se confruntă cu greva generală din Spania, în vreme ce ţara se află în mijlocul uraganului”, scrie El Pais, care arată că extinderea recesiunii şi recentele înfrângeri electorale locale ale Partidului Popular, aflat la guvernare, au fost în măsură să sporească îngrijorarea Uniunii Europene faţă de situaţia ţării.
Cotidianul ABC preia o parte din declaraţiile ministrului spaniol al economiei Luis de Guindos, care susţine că reforma pieţei muncii, recent adoptată de Guvern, care este dealtfel şi motivul principal al protestelor de joi, este vitală pentru relansarea economiei Spaniei.
În schimb, un apel la muncă este lansat de cotidianul La Razon, arătând că ţara va pierde 7,6 miliarde de euro dacă sindicatele reuşesc să paralizeze total activităţile. Cotidianul spaniol consideră că sindicatele se înfruntă cu guvernul în cadrul unei greve generale care pune în pericol imaginea ţării într-un moment critic, când Spania numără peste 5 milioane de şomeri.
El Periodico susţine că sindicatele vor putea vedea, în funcţie de gradul de mobilizare la proteste pe care îl vor atinge, cât de nemulţumiţi sunt oamenii de măsurile Guvernului, despre care scrie că „se menţine pe poziţie (…) şi nu va modifica reforma pieţei muncii.
El Mundo avertizează pe prima pagină că „Spania se află într-o situaţie limită”, având la ora actuală o economie foarte vulnerabilă, riscând să ajungă la un moment dat, dacă nu se va redresa, într-o situaţie asemănătoare Greciei.
Manifestanţii care au răspuns apelurilor marilor sindicate Comisiones Obreras (CCOO) şi UGT au purtat steaguri roşii şi pancarte pe care se putea citi „Reforma muncii, NU” şi „Grevă generală”. Aproximativ 100 de mişcări de protest au fot estimate la nivel de ţară şi peste 100.000 de persoane erau aşteptate să participe la proteste.
Nu au lipsit nici incidentele. Chiar din primele ore ale protestelor au fost raportate ciocniri între protestatari şi forţele de ordine soldate cu rănirea a inci poliţişti şi arestarea a 33 de manifestanţi. Transportul public a fost perturbat şi foarte multe curse aeriene au fost anulate.
Greva generală de 24 de ore a început joi dimineaţa. Unii dintre greviştii au pichetat sediile mai multor întreprinderi, principalele staţii ale mijloacelor de transport în comun din Madrid, iar ceilalţi şi-au exprimat protestele în stradă. Sindicatele au anunţat în jurul prânzului „un imens succes” grevei generale – a şasea de la restabilirea libertăţilor sindicale, în 1977. Penultima grevă generală a avut loc pe 29 septembrie 2010, în vremea fostului guvern socialist.