Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, că moţiunea de cenzură a USL se numeşte „Opriţi Guvernul şantajat”.
„În timp ce dumneavoastră mă întrebaţi de Sectorul 6, noi depunem moţiunea. Poate nu e important pentru dumneavoastră. Domnul Duşa şi domnul Ciprian Dobre au venit la mine să ia ultima semnătură pe text”, le-a spus Ponta, la Parlament, jurnaliştilor.
Preşedintele PSD a spus că titlul moţiunii este „Opriţi Guvernul şantajat”. El a precizat că USL are 217 voturi însă are nevoie pentru moţiune de 231.
„Noi avem în grupurile USL 217. Sunt doi, trei parlamentari PDL care au anunţat că votează moţiunea. Ne trebuie 231. Eu nu am vrut să creez iluzii că avem 231. Numai domnul Cotoi a auzit că avem 231, dar dânsul, desigur, îşi poate reveni”, a spus Ponta.
Liderul PSD a explicat că USL nu dispune de majoritate în Parlament.
„Noi nu avem majoritatea în acest moment. Dacă aveam majoritate, eram noi la guvernare, nu erau PDL-ul şi cu domnul Ungureanu. Dar avem 217 voturi. Mai mult decât acestea, dacă în ziua moţiunii vor vota încă 14, Guvernul Ungureanu este demis. Nu exclud varianta să voteze încă 14, dar nici nu o confirm”, a spus el.
Moţiunea de cenzură este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers. Documentul se referă la trei teme şi are 15 pagini.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea, mai prevede legea fundamentală.