Prima operaţie pe cord la un copil, la Spitalul Marie Curie, va fi efectuată în septembrie

Prima operaţie pe cord la copil în clinica de chirurgie cardiovasculară a Spitalului "Marie Curie" din Capitală va fi realizată în septembrie, iar până la sfârşitul anului ar putea fi operaţi până la 30 de copii, a declarat marţi managerul unităţii, Daniel Buzatu, potrivit Mediafax.
Romania TV
13 aug. 2013, 16:56
Prima operaţie pe cord la un copil, la Spitalul Marie Curie, va fi efectuată în septembrie

„Secţia este gata, dar mai trebuie puse la punct foarte multe detalii. Aparatura mare există. Va trebui să luăm consumabile şi alte aparate mai mici. În prezent, în secţie se fac pregătiri pentru luna septembrie, când vom face prima operaţie. Când am venit ca manager, în august, aveam o listă cu priorităţi. Una dintre ele era să iau lacătul de pe uşa clinicii şi să dau drumul lucrărilor”, a spus Buzatu.

Managerul spitalului estimează că, până la sfârşitul anului, în clinică vor fi făcute între 12 şi 30 de operaţii pentru malformaţii cardiace la copii.

Potrivit lui Buzatu, programul lansat de Ministerul Sănătăţii privind recrutarea medicilor pentru calificare în chirurgia cardiovasculară pediatrică este foarte bun. „Avem nevoie de trei chirurgi cardiovasculari, patru medici de ATI, personal mediu, adică asistente, infirmiere, îngrijitoare. Programul Ministerului Sănătăţii a început în august şi se va desfăşura pe trei ani. Este un program foarte bun, pentru că personalul va fi şcolarizat în străinătate. Nu vă ascund că la noi ar putea reveni medici care lucrează în străinătate. Deocamdată, nu am acordul lor să vă spun”, a mai spus managerul Daniel Buzatu.

În spital sunt deja câţiva copii pregătiţi pentru intervenţiile chirugicale care vor începe în septembrie. Astfel, şeful secţie de cardiologie de la „Marie Curie”, dr. Alin Nicolescu, are sub observaţie doi copii cu malformaţii congenitale.

„Majoritatea sunt malformaţii cardiace care au indicaţii chirurgicale. Noi, aici, pregătim copiii pentru operaţiile care se vor desfăşura în spitalul nostru. După operaţie şi cele 48 de ore petrecute în terapie intensivă, copiii vor reveni, pentru tratamentul postoperator, în clinica de cardiologie. Pentru a putea fi operaţi, copiii sunt supuşi unui set de analize, pentru că ei nu trebuie să aibă vreo infecţie”, a explicat Nicolescu, acesta salutând, la rândul său, ideea Ministerului Sănătăţii (MS) de a lansa campania de recrutare a medicilor pentru clinicile de chirurgie cardiovasculară.

Potrivit lui Nicolescu, prin proiectul MS, medicii vor beneficia de pregătire în străinătate pe banii statului.

„Este o mare oportunitate, un moment extrem de favorabil pentru pregătirea acestor medici. Până acum, toţi ne-am pregătit pe banii noştri şi ai familiilor noastre. Este pentru prima dată când au fost găsite resurse din partea statului, pentru pregătirea medicilor. Chirurgia cardiologică pediatrică a mers din prost în mai prost. Este absolut necesară înfiinţarea unui centru în Bucureşti, care să poată prelua patologia cardiovasculară din sudul ţării şi din Moldova”, a adăugat şeful secţiei.

Dr. Nicolescu a mai spus că are tratative cu medici care lucrează în străinătate şi care ar vrea să se întoarcă pentru a lucra la „Marie Curie”.

„Pentru unii dintre ei, este mai important să vină şi că creeze ceva, decât să fie în străinătate, ca unul din zecile sau sutele de doctori din acea ţară. Pentru ei, este dorinţa de a face ceva. Sunt convins că mulţi medici români vor reveni în ţară”, spune Alin Nicolescu.

În clinica de cardiologie de la Spitalul „Marie Curie”, care dispune de zece locuri, pot fi internaţi pacienţi cu vârste între o lună şi 18 ani. „Deocamdată, nu primim nou-născuţi. Toţi au un defect la inimă. Unii trebuie operaţi imediat după naştere, iar alţii, la şase luni, alţii peste un an”, a precizat medicul.

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat un amplu proces de recrutare a medicilor care vor să se califice în operaţii pe inimă la copii, pregătirea lor, realizată în clinici din Italia şi Germania, urmând să fie finanţată de către stat, a declarat marţi secretarul de stat Raed Arafat.

În perioada august 2013 – august 2016, Ministerul Sănătăţii desfăşoară un amplu proiect de dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Proiectul se realizează în colaborare cu experţi de la Clinica San Donato din Italia, finanţarea fiind susţinută de Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, şi de Fundaţia L’Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo din Italia, a explicat Arafat.

Potrivit secretarului de stat din MS, proiectul se adresează medicilor anestezişti în general şi chirurgilor cardiovasculari, inclusiv rezidenţilor de ultim an, din ambele specialităţi, care doresc să se califice în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice şi să lucreze în Centrul de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” Bucureşti, Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, precum şi în vederea creşterii capacităţii de operaţii la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş.

„Iată de ce Ministerul Sănătăţii a lansat un amplu şi transparent proces de recrutare. Nu avem timp de pierdut. Dacă vor fi mai mulţi candidaţi, vom organiza un concurs, dacă nu, vom face o selecţie de dosare. Medicii doritori se vor înscrie la Ministerul Sănătăţii, la Biroul Medicină de Urgenţă, până la 20 august 2013, în vederea realizării selecţiei, în colaborare cu experţii din Italia. Programul de pregătire va asigura cheltuielile de călătorie şi cazare a persoanelor care vor fi încadrate în program, pe lângă salariul lor din ţară”, a mai precizat Arafat.

Medicii selectaţi, care vor participa la proiect, vor semna un acord prin care se vor obliga să lucreze în centrele respective timp de cinci ani, după finalizarea pregătirii.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Zona protejată de lângă București în care se găsesc multe atracții turistice unice. E perfectă pentru cei care vor o zi de relaxare
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Alertă pentru șoferii din România. Riscurile sunt uriașe
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Copii încuiați și medicamente expirate descoperiți în centre pentru copii cu dizabilități din Târgu Mureș
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”