Cercetătorii afirmă că Bulbophyllum nocturnum este singura orhidee, din cele 25.000 de specii cunoscute, care înfloreşte pe timpul nopţii, însă motivul care a determinat această specie să adopte un astfel de comportament rămâne un mister, informează bbc.co.uk.
Descoperirea savantului olandez Ed de Vogel este descrisă într-un articol publicat în Botanical Journal of the Linnean Society.
Specia a fost descoperită într-o zonă de păduri tropicale de pe insula New Britain din sud-estul Asiei. Comportamentul ei unic a fost remarcat abia după ce floarea a fost adusă în Olanda.
Ed de Vogel a dus planta în ţara sa natală, întrucât voia să înţeleagă motivul pentru care bobocii acestei plante păreau că se ofilesc, în timpul zilei, deşi aveau o mărime care le-ar fi permis în mod normal să producă flori de circa doi centimetri.
Deşi micuţa Bulbophyllum nocturnum este singura orhidee cunoscută care înfloreşte doar noaptea, ea nu este singura plantă cu înflorire nocturnă. Cele mai multe specii de orhidee înfloresc atât ziua, cât şi noaptea.
Cea mai cunoscută plantă care înfloreşte doar noaptea este Selenicereus grandiflorus, o varietate de cactus din Antilele Olandeze. Fiecare floare, cu un diametru de circa 25 de centimetri, se deschide doar pentru o singură noapte pe an (deşi planta poate să producă mai multe flori). Florile acestei plante atrag prin mirosul lor dulceag, de vanilie, liliecii, care au un rol polenizator.
Nu se ştie deocamdată cine polenizează orhideea Bulbophyllum nocturnum, specialiştii considerând că acest rol ar putea să revină muştelor nocturne. Multe specii de orhidee sunt puternic parfumate pentru a atrage moliile, dar florile acestei specii au o formă şi o mărime nepotrivite pentru fluturii nocturni.
Florile speciei Bulbophyllum nocturnum se deschid la câteva ore după asfinţit şi rămân deschise până la răsăritul Soarelui. Florile se deschid o singură noapte pe an.
Planta face parte din genul Bulbophyllum, care, cu circa 2.000 de specii, reprezintă grupul cel mai numeros din familia orhideelor.